woensdag 16 november 2011

Dolfijnen dood door drugs of dreunen van technoparty

© reuters

In het marinepark Connyland in het Zwitserse Lipperswil zijn twee dolfijnen omgekomen. Vermoed wordt dat bezoekers van een tweedaags technofeest dat vlakbij hun bassin werd gehouden hen drugs voederden.
De politie onderzoekt de overlijdens van dolfijnen Shadow en Chelmers, die aanvankelijk werden toegeschreven aan de luide muziek tijdens de rave. Dierenartsen wachten echter nog op de resultaten van de toxicologische onderzoeken om uit te maken of de dieren overleden door drugs die in hun bassin werden gegooid. Shadow overleed kort na de tweedaagse rave, Chelmers twee dagen later, na "een lange en pijnlijke doodsstrijd", zo verklaarde zijn verzorgster Nadja Gasser.








Gruwelijk
"Zijn doodsstrijd duurde meer dan een uur, het was gruwelijk. Sindsdien kan ik niet meer slapen. Toen we met Chelmers wilden beginnen oefenen, zagen we hetzelfde als wat met Shadow was gebeurd. Hij bleef onder water en had duidelijk problemen. Dus sprongen we in het water en probeerden we hem vast te nemen. Hij trilde en had schuim rond zijn muil. Toen we hem uit het water hijsten, hing zijn tong uit zijn muil. Hij kon amper ademen. We gaven hem adrenaline, maar dat hielp niet. Ruim een uur later was hij dood. Ik denk niet dat Chelmers en Shadow een natuurlijke dood zijn gestorven. Ik vermoed dat onze dolfijnen vergiftigd werden".

Waarschuwingen
Dierenverenigingen hadden zowel het marinepark als de lokale overheid - die toelating gaf voor de technoparty - gewaarschuwd dat het evenement gevaren inhield voor de dieren. De luide muziek zou de gevoelige sonar en het gehoor van de zeezoogdieren beschadigen, wat hun kwetsbare immuunsysteem zou aantasten. "We weten nog niet of de dolfijnen vergiftigd werden of doodgeslagen door het lawaai. Eén ding is zeker: twee gezonde dolfijnen sterven niet zomaar met enkele dagen verschil", aldus een dierenactivist. (lb)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten