zondag 12 februari 2012

Recordbedrag aan schulden Nederlandse consument

Nederlandse burgers en bedrijven hebben samen een schuld van 6,3 miljard openstaan bij incassobureaus. Dat is een record, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen NVI.
Het aantal mensen dat een schuld heeft nam af, maar mensen die hun problemen niet te boven konden komen, zagen hun schuld alleen maar toenemen.'Het spaarpotje van mensen met schulden is wellicht leeg en mensen met langlopende schulden kunnen daardoor niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen', aldus de voorzitter van de NVI.

Dat incassobureaus minder consumenten en bedrijven in hun bestand hebben, heeft volgens de NVI twee oorzaken: klanten zijn voorzichtiger geworden met het aangaan van een lening en andersom zijn bedrijven kritischer geworden met het verlenen van kredieten aan consumenten.

Snel overzicht krijgen
Een systeem om landelijk overzicht te krijgen van de schulden die mensen opbouwen, moet snel van de grond komen. Obstakels op het gebied van privacy moeten snel uit de weg worden geruimd. Zo reageert CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vandaag op het recordbedrag aan schulden. 'Als je deze cijfers ziet, onderstreept dat hoe belangrijk het is dat voorkomen wordt dat mensen schulden maken die ze niet kunnen terugbetalen.'







SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft op zich niets tegen een betere registratie van schulden, maar ziet dit niet als een de oplossing van het probleem. Wel zou er meer aan gedaan moeten worden om te voorkomen dat mensen in de schulden raken en daar niet meer uit komen. In haar ogen bezuinigt het kabinet te veel op schuldhulpverlening en op de gemeenten, die hun burgers ook kunnen helpen een hoge schuld weg te werken.

Zorgelijk maar niet verbazingwekkend
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) staat er niet van te kijken dat consumenten steeds meer schulden hebben. De instantie, die adviseert over de huishoudportemonnee, noemt dat zorgelijk. Een woordvoerster van het Nibud noemt de cijfers niet verbazingwekkend. 'Ook uit onze cijfers blijkt dat de koopkracht voor het derde jaar op rij daalt. En dan is het moeilijk om aan je verplichtingen te voldoen.' Ze vraagt zich overigens af of bedrijven tegenwoordig sneller incassobureaus inschakelen om hun geld terug te halen. 'Dat zou de cijfers nog iets kunnen vertekenen.'
(Redactie)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten