vrijdag 10 augustus 2012

'Cycloon 'Gordon' nadert Nederlands Caribisch gebied'

Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba moeten zich mogelijk opmaken voor de tropische cycloon 'Gordon'. Op de Atlantische Oceaan ten oosten van de eilanden bevindt zich een buiengebied dat aan het samen klonten is. Verwacht wordt dat dit later vandaag de status van een tropische storm krijgt.

Op dit moment levert het lagedrukgebied op de oceaan windkracht 5 tot 7 op en dat is 'niets bijzonders', meldt Weerplaza. De verwachting is dat de depressie westwaards trekt richting de eilanden van de Caribische Zee. De huidige verwachting is gunstig voor de Bovenwindse Eilanden. 'Gordon' trekt namelijk naar Barbados, St. Lucia en Martinique. Bij deze eilanden wordt een storm verwacht, windkracht 9. Die zou dan zondag moeten plaatsvinden. Het buiengebied draagt nu nog codenaam 7.







Verwachtingen
Verwachtingen maken voor tropische cyclonen is echter lastig. De verwachting kan de komende 48 uur dus nog behoorlijk wijzigen. Als er iets wijzigt, kan dat in de verwachte windsnelheid zijn, maar ook in de route. Vaak wordt de route dan eerder noordelijker. En iets noordelijker betekent algauw veel slechter weer op de aan Nederland verbonden eilanden.

Nog geen orkaan
Op dit moment gaan de modellen uit van een storm van 9 Bft. De wind moet toenemen naar 12 Bft voordat deze een tropische orkaan of hurricane genoemd mag worden.

Mocht de verwachte windkracht uitkomen, dan zal de wind geen al te groot gevaar zijn. De zeer zware windstoten kunnen best wat schade aanrichten, maar geen problemen op uitgebreide schaal. Een tropische cycloon gaat echter ook samen met zeer zware regenval. De neerslag kan wel voor overlast zorgen

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten