vrijdag 10 augustus 2012

Hoogtepunt Perseïden dit weekend: honderd vallende sterren per uur

Aankomend weekend scheert meteorenzwerm Perseïden weer langs de aarde. Waarschijnlijk is de sterrenregen dit jaar goed te zien in Nederland, de weersomstandigheden zien er namelijk gunstig uit. Het maanlicht is vrij zwak en stoort daardoor minimaal het zicht.

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Veel stofdeeltjes komen dan met zestig kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor, die helemaal uiteen valt.

Het hoogtepunt van de meteorenzwerm valt dit jaar in de nacht van 12 op 13 augustus, met zo'n honderd vallende sterren per uur.

Volgens het KNMI zou alleen bewolking de zichtbaarheid van de vallende sterren kunnen verminderen: 'Er is 's nachts veel bewolking, maar het klaart ook geregeld op. Het is een kwestie van mazzel hebben en net dat gaatje in de bewolking meepikken.'

Op meerdere plekken in Nederland worden bijeenkomsten georganiseerd om naar de sterrenregen te kijken. Zo verzamelen zich zaterdagavond sterrenkijkers onder meer in Het Park in Rotterdam voor het kosmisch schouwspel.

Bronsterrenregen, vall

Geen opmerkingen:

Een reactie posten