dinsdag 14 mei 2013

Geprint 3D-wapen meegesmokkeld op Eurostar

Op het internet circuleren de blauwafdrukken van een plastic wapen dat met een 3D-printer kan worden afgeprint. De redactie van de Britse tabloid The Daily Mail printte het wapen en kon er zonder moeite mee aan boord van de Eurostar.

De Daily Mail kocht een 3D-printer voor ongeveer 2.000 euro en bouwde daarna het volledige wapen. Vervolgens gingen ze met het pistool, dat bijna volledig uit plastic bestaat, aan boord van een volle Eurostar die van Londen naar Parijs reed. Dat lukte zonder enig probleem, aangezien het plastic pistool geen alarm doet klinken bij de metaaldetector.

In drie stukken verstopten twee verslaggevers het pistool in hun kleren. Sommige passagiers moesten na vals alarm gecontroleerd worden op vreemde voorwerpen, maar de journalisten hadden geen metaal bij zich en konden zo doorlopen. Na de paspoortcontrole van de Franse politie gingen ze aan boord van de propvolle Eurostar. In dertig seconden wisten ze het 3D-wapen in elkaar te zetten en bevond zich een potentieel dodelijk schietwapen in de trein.



De metalen pin en munitie werden uit veiligheidsoverwegingen niet meegesmokkeld, maar zou eenvoudig te verstoppen zijn. Op de website van de Daily Mail zijn foto's te zien waarop de reporter publiekelijk met zijn wapen poseert.

'The Liberator', zoals het pistool heet, is al 100.000 keer gedownload en is, ondanks pogingen om de blauwdrukken te verwijderen, nu wereldwijd verspreid. Het enige metaal is de pin waarmee je schiet en de munitie die je gebruikt. Zoals de Daily Mail kon bewijzen, is het nieuwe 3D-wapen een groot probleem voor veiligheidsdiensten. Bij Eurostar zouden ze het wapen nu aan het bestuderen zijn.

Student
De uitvinder van het 3D-wapen is de Texaanse student Cody Wilson (25). Hij oordeelt dat iedereen toegang moet hebben tot een wapen en werkte ongeveer een jaar aan zijn ontwerp. 'Ik weet dat het gebruikt kan worden om andere mensen te verwonden... het is een wapen. Maar dat is voor mij geen reden om het niet te maken', zei hij. De Verenigde Staten hebben geprobeerd het wapen te verbieden.

Bron
Lees ook: Vuurwapen gemaakt met 3D-printer lost schoten
Lees ook:  De meest fascinerende dingen gemaakt door een 3D-printer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten