maandag 9 september 2013

Syrische rebellen bezetten christelijke stad

Hevige gevechten in Maaloula. © ap.


Syrische islamistische rebellen hebben zondag het christelijke stadje Maaloula bezet. Dat meldt CNN. De afgelopen dagen vocht de aan al-Qaeda gelinkte groepering van het al-Nursra Front al met de lokale strijdkrachten van het historische plaatsje op een uur rijden van Damascus. Zeker acht soldaten kwamen toen om.

'We hebben Maaloula gereinigd van alle Assad-honden en al zijn misdadigers', riep een rebellencommandant na de overwinning in een video. Wat de bezetting voor de christelijke inwoners betekent, is nog niet duidelijk.

Sommige inwoners van Maaloula spreken nog Aramees, de taal die in de regio werd gesproken toen Jezus Christus leefde.

Ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking is christelijk. Zowel het regime van Bashar al-Assad als de opstandelingen willen graag hulp van christelijke kant. Sommige christenen vrezen echter dat de rebellen alleen maar opstandiger worden. Anderzijds laten hulporganisaties weten dat christenen juist vaak het doelwit zijn van aanhangers van Assad: zo zijn twee vooraanstaande bisschoppen ontvoerd en wordt een bekende priester vermist.

De islamitische meerderheid van Syrië bestaat voornamelijk uit soennieten (77 procent van de bevolking). Het regime wordt gedomineerd door alawieten (10 procent), die een geloof aanhangen dat wortelt in de sjiitische islam.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten