vrijdag 10 januari 2014

Verkrachters Marokko niet meer vrijuit door trouwen met slachtoffer

Zohra Filali, moeder van verkrachtingsslachtoffer Amina Filali, die zelfmoord pleegde. © ap.



Verkrachters in Marokko kunnen waarschijnlijk binnenkort niet meer vrijuitgaan door met hun slachtoffer te trouwen. De justitiecommissie van het Marokkaanse parlement heeft deze week unaniem besloten daarvoor een omstreden wetsartikel aan te passen. Het parlement moet dit alleen nog bekrachtigen.

In maart 2012 barstten in Marokko, maar ook daarbuiten felle protesten los, toen de 16-jarige Amina Filali (16) zelfmoord pleegde nadat ze gedwongen met haar verkrachter was getrouwd. Marokkanen gingen de straat op en verschillende mensenrechten- en vrouwenorganisaties lieten van zich horen. Als gevolg daarvan heeft een commissie voor mensenrechten een wetswijziging bestudeerd.

Filali werd het symbool van alle jonge meisjes in Marokko in dezelfde situatie. De zaak staat niet op zichzelf. Onlangs pleegde opnieuw een meisje zelfmoord, toen ze onder druk van beide betrokken families met haar verkrachter dreigde te moeten trouwen.

Het nieuwe voorstel moet minderjarige meisjes in Marokko over het algemeen beter beschermen; zowel bij onttrekking aan het ouderlijk gezag als bij verkrachting.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten