donderdag 12 januari 2012

'Wachtwoorden kunnen straks de prullenbak in'


Het duurt geen twee jaar meer of al onze wachtwoorden die we gebruiken op internet kunnen de prullenbak in. Futuroloog Paul Ostendorf voorspelt dat we straks al onze computers, smartphones, tablets en televisie aanzwengelen met individuele unieke gegevens zoals stem, netvlies, iris, vingerafdrukken of de vorm van je oorschelp.
We komen om in de wachtwoorden, die we overal laten rondslingeren of vergeten. We gaan er onzorgvuldig mee om, meldt Radio 1. Van alle Nederlanders gebruikt 10 procent dezelfde wachtwoorden voor verschillende websites met alle gevaren van dien. Een beetje surfer op het net gebruikt als hij het goed doet tientallen wachtwoorden.

Amerika steekt momenteel veel geld in onderzoek naar biometrische identificatie (oog, vingerafdrukken). Futuroloog Ostendorf voorspelt dat we het over een aantal jaren zonder wachtwoorden afkunnen. 'Het wachten is op het toekennen van patenten die te maken hebben met biometrische identificatie,' aldus Ostendorf.






Levend
De ontwikkelingen zijn niet nieuw, maar de laatste jaren sterk verbeterd. 'Smartphones en tablets, identificeren ons straks niet alleen van een foto, maar signaleren ook dat we leven. Elke keer dat je hart slaat gaat er een golf bloed door je lichaam. Dat zorgt voor een minieme roodtint in je gezicht, niet zichtbaar voor de mens, maar wel voor de nieuwste apparaten. Ze zien een levend individu.'

De futuroloog stelt zich voor dat al deze persoonlijke gegevens bij de overheid worden opgeslagen, zodat niemand er mee aan de haal kan gaan. 'De gegevens worden versleuteld naar een site van de overheid gestuurd die ze op zijn beurt verstuurd naar de commerciële instellingen.'
(Redactie)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten