Oscar Mulder met zijn zoontje Sebastiaan op een van de eerste modellen van de succesvolle Kinderfeets. © Privéfoto.
Een nazaat van de uitvinder van de bakfiets maakt in de Verenigde Staten furore met de Kinderfeets, een variant op de loopfiets. Twee steuntjes aan de zijkant maakten het verschil. Zijn opgroeiende zoon inspireerde hem.
Het verhaal van de Kinderfeets van de Nederlander Oscar Mulder (43) begint een jaar of 6 geleden, als zijn nu 7-jarige zoontje Sebastiaan nog geen 2 jaar oud is. Weliswaar worden er in de buurt van hun woonplaats Sausalito bij San Francisco loopfietsen voor kleine kinderen verkocht, het aanbod is niet overweldigend en veel stellen de fietsjes niet voor. Bovendien zijn ze te hoog voor Sebastiaan.
Voor Mulder, ontwerper van beeldmerken en verpakkingen (bijvoorbeeld de ijsbeker van Ben & Jerry's), genoeg reden zelf aan de slag te gaan. Hij begint te tekenen en te knutselen met de oude wielen van een kinderwagen en in een mum van tijd is zijn eigen loopfiets geboren. Met een minder hoog zadel.
'Wauw!'
Maar na een paar dagen dient zich een volgend probleem aan. Sebastiaan kan zijn voetjes nergens kwijt, terwijl hij toch meer wil dan alleen lopen met die fiets. Hij wil cruisen. Een echt kinderfietsje met trappers is evenwel nog te hoog gegrepen. Dus bevestigt Mulder twee steuntjes aan de zijkant, als vervanger voor de trappers. Het werkt. Sebastiaan is dol op de fiets. Ook vanwege de zijkant. Die is namelijk gemaakt van krijtbord, zodat hij naar hartenlust het design van de fiets telkens weer kan veranderen.
'Op straat reageerden de mensen echt zo van 'wauw!'. Zo'n fietsje hadden ze hier nooit eerder gezien', vertelt Mulder. Dan begint het bij hem te kriebelen. Is er misschien een markt voor?
Mulder, die 23 jaar geleden vanuit Arnhem op de bonnefooi via New York en Los Angeles naar San Francisco kwam, laat een paar prototypes bouwen van wat hij de Kinderfeets doopt. Die bevallen en er volgt een hele container uit China. De eerste 900 fietsen zijn binnen een mum van tijd uitverkocht, vertelt Mulder. Hij verkoopt ze online en in een fietsenzaak die hij met zijn vrouw runt in San Francisco. De bestellingen in China voert Mulder snel op. Eerst 2000, dan 4000 en nu, 3 jaar later, 8000.
Prijzen
De Kinderfeets blijkt in heel de VS een dikke hit en levert Mulder diverse prestigieuze designprijzen op, zoals een Italiaanse onderscheiding die anders grote merken als Apple en BMW ten deel valt. Ook het buitenland lonkt. In Canada en Japan is de loopfiets te koop, Korea en Australië volgen spoedig. Nederland hopelijk dit jaar nog.
Mulders succes is niet eens zo verwonderlijk. Het ontwerpen van fietsen zit in zijn genen. Het was zijn overgrootvader Lubertus Bergmeijer die volgens Mulder de bakfiets bedacht. Deze Amsterdamse fietsenmaker bestierde met zijn broers een rijwielhandel aan de Rozengracht in de Jordaan onder de naam Gebroeders Bergreijer. 'Met een 'r', dat vonden ze toen blijkbaar leuk.' Ze verkochten in de eerste decennia van de vorige eeuw zelfgemaakte bakfietsen. Mulder wil het merk nieuw leven inblazen. Hij hoopt snel zijn eerste ontwerp in Nederland te kunnen presenteren. Een bakfiets, uiteraard.
Bron