De zon zou rond deze tijd van het jaar moeten barsten van de energie maar de ster houdt zich angstvallig gedeisd, enkele krachtige explosies daar gelaten. 'De zon is al 100 jaar niet meer zo rustig geweest', verklaren wetenschappers.
'Ik ben al dertig jaar zonnefysicus en ik heb nog nooit iets dergelijks gezien', vertelt Richard Harrison van het Rutherford Appleton Laboratory in Oxfordshire aan de BBC. Hij toont recente beelden van de ster. Het gelaat van de zon is 'expressieloos'.
Zonnemaxima
De zon kent een cyclus die zo'n elf jaar duurt. Het zou nu de tijd zijn voor een activiteit (het zonnemaxima) met veel zonnevlekken, maar in tegenstelling tot de verwachtingen is het oppervlak heel rustig. In plaats van gestaag in activiteit te stijgen, daalt het aantal zonnevlekken en lijkt de zon dus gas terug te nemen.
Kleine IJstijd
Toch is het niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook in de tweede helft van de 17e eeuw tot halverwege de 18e eeuw was het aantal zonnevlekken erg laag. Normaal worden er jaarlijks gemiddeld 50.000 zonnevlekken waargenomen maar volgens historische bronnen werden er in die periode slechts 50 geteld. Die rustige fase werd een Maunderminimum genoemd. De verminderde zonneactiviteit ging gepaard met extreem koude winters in Europa en zo was de Kleine IJstijd een feit.
10.000 jaar
Volgens professor Mike Lockwood van de universiteit van Reading vermindert de activiteit van de zon in een schrikbarend tempo waardoor er een nieuw Maunderminimum lijkt aan te komen. Het is naar verluidt zelfs 10.000 jaar geleden dat de activiteit zo snel afzwakte. Zonnefysici schatten de kans dat de zon binnen 40 jaar opnieuw in een Maunderminimumfase terechtkomt op 20 procent.
Bron