vrijdag 6 april 2012

Veroorzaakte beweging aardas einde van ijstijd?

Zo'n 11.000 jaar geleden eindigde de laatste ijstijd. Wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens wat nu de exacte oorzaak was. Volgens een nieuw onderzoek zou een verandering in de as van de aarde wel eens tot de opwarming van onze planeet hebben geleid.

Zo'n 19.000 jaar geleden begon er meer en meer koolstofdioxide in de atmosfeer te komen. Wat volgde was een geleidelijke opwarming van de aarde, die 8.000 jaar later voor het einde van de ijstijd zorgde. Niet iedereen is het er echter over eens of de koolstofdioxide voor de opwarming zorgde, of de opwarming voor de koolstofdioxide.

Jeremy Shakun, een klimaatdeskundige aan de prestigieuze universiteit van Harvard, heeft wereldwijd stukken steen en ijs verzameld. Daaruit blijkt dat extra koolstofmonoxide in de atmosfeer aanwezig was voor de aarde begon op te warmen. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature doet hij deze week zijn uitleg.


Wonderbaby met slechts enkele ingewanden al acht maanden in leven

Geboren met slechts enkele ingewanden en na acht maanden nog steeds in leven. Het personeel van het Marie Curie-ziekenhuis in Boekarest is onder de indruk van baby Andrei die bij zijn geboorte slechts een paar dagen had gekregen van de artsen.

Het vederlichte ventje van slechts 2,8 kilo, met beentjes zo dun als twijgen, maakt zich nu op voor een tweede wonder in zijn nog zo korte leven: hij zal een transplantatie van ingewanden ondergaan.

Amerikaanse specialisten nemen de ingreep voor hun rekening. Volgens zijn Roemeense arts Catalin Cirstoveanu is haast geboden. "Hij heeft bijna geen spieren en vet, maar hij is zo levendig. Zo'n ventje verdient een extra kans."

Bron + foto

Meisje (16) maakt zich los en ontwapent man met mes bij park

Een meisje van 16 uit het Gelderse Bemmel heeft zich gisteravond hevig verzet tegen een overvaller die op haar geld uit was en haar bedreigde met een mes.

Het voorval vond rond acht uur 's avonds plaats toen het meisje met een vriendin bij het park was. Op dat moment waren er meerdere mensen er hun hond aan het uitlaten. De overvaller pakte het meisje vast en bedreigde haar.

De tiener joeg de overvaller echter weg voordat die zijn slag had kunnen slaan. Er ontstond een worsteling waarbij ze het mes van de overvaller wist af te pakken. De overvaller ging er daarna vandoor.

De politie doet vandaag nader onderzoek in de zaak.

Bron

'Zwaarste allergieseizoen ooit in aantocht'

De lente staat voor velen synoniem aan jeukende ogen en een verstopte neus. Experts beweren dat dit allergieseizoen een van de ernstigste ooit wordt. Ongeveer 35 procent van de mensen kampt momenteel of binnenkort met symptomen.

'Dit allergieseizoen is ontzettend vroeg gestart', weet allergie-expert Myron Zitt. 'Dat betekent niet alleen dat de symptomen langer duren, maar dat er ook meer pollen in de lucht zitten.

Dat elke lente meer mensen last hebben van pollen komt door de opwarming van de Aarde, een grotere CO2-uitstoot en het feit dat sommige planten nu 130 keer meer pollen produceren dan dat ze vroeger deden. Voeg daar nog eens de zachte temperaturen van de laatste weken aan toe en je hebt een ramp voor patiënten.'

Hoe later, hoe erger
Toch zijn er enkele eenvoudige maatregelen te nemen zodat er minder klachten optreden.

Behandel symptomen voor ze starten. Bij mensen die allergisch zijn, zorgen pollen voor een reactie van het immuunsysteem. Dit zorgt voor de vrijmaking van stoffen als histamine, wat je klachten veroorzaakt. Vanaf het moment dat je begint last te krijgen, is je immuunsysteem al in contact gekomen met de verantwoordelijke stoffen.



donderdag 5 april 2012

Zweedse stad wordt zelfvoorzienend dankzij serre van 17 verdiepingen

In de Zweedse stad Linköping wordt een enorme serre gebouwd die bestaat uit een glazen gebouw van 17 verdiepingen. Die zal dienst doen als een regenererende voedselbank die de stad zelfvoorzienend maakt. Dat meldt ecowijs.nl.

De serre, ook wel Plantascraper wordt genoemd, gebruikt een systeem om potten met groenten en planten te vervoeren op transportbanden die in in draaiende rondjes omhoog door het gebouw worden verplaatst voor een maximale blootstelling aan de zon.

Het ontwerpbureau Plantagon denkt hiermee de productie van levensmiddelen minder belastend te maken voor het milieu en goedkoper voor de consument. Het gebouw verbruikt minder energie dan een traditionele serre doordat er gebruik wordt gemaakt van restwarmte. Daarnaast zijn er geen milieukosten meer van transport over lange afstanden.

Bron: bekijk gebouw

Japan plant geothermische energiecentrale in Fukushima

Japan plant een geothermische energiecentrale in Fukushima. Dat meldt de Japanse krant Asahi Shimbun vandaag. De installatie zal met 270.000 kilowatt een kwart van de energievoorziening van een kerncentrale verzorgen.

De centrale werkt op hitte uit de aarde. Voor Japan betekent de bouw de eerste centrale van deze soort sinds 1999. Het Oost-Aziatische land is sinds de tsunami in maart vorig jaar op zoek naar andere manieren voor het opwekken van energie.

De keuze voor Fukushima is opmerkelijk, omdat juist de kerncentrale in de noordoostelijke stad hard werd getroffen. Het gebied wordt met drie actieve vulkanen echter zeer geschikt geacht voor het opwekken van geothermische energie.

Bron:

Vrouw draait noodnummer voor slechte hamburger

Een Amerikaanse werd opgepakt na het draaien van het noodnummer 911. Ze belde om te klagen over haar hamburger die ze niet lekker vond.

Volgens de politie van Roane County in de staat Tennessee draaide Donna Marie Nichols (50) twee keer het noodnummer om te klagen over een hamburger die ze gekocht had bij Rockwood Hardees. Ze vond dat de lekkernij een vreemde smaak had.

Toen agenten verhaal gingen halen, bekende ze het plegen van de telefoontjes. Ze had eerst het restaurant gebeld en de uitbater was bereid om haar te vergoeden voor de snack. Toch moest ze de dispatcher nog even laten weten dat de hamburger "niet zo lekker smaakte". De agenten sloegen haar in de boeien en stopten haar achter de tralies.

Bron:

Toch auteursrechtenproces tegen YouTube

De Britse Premier League, mediaconcern Viacom en andere bedrijven mogen toch doorgaan met hun proces tegen videowebsite YouTube. De bedrijven hadden 1 miljard dollar (circa 750 miljoen euro) geëist omdat Google-dochter YouTube zonder toestemming video's gebruikt waarop auteursrechten zitten.

Amerikaanse rechters hebben in hoger beroep een streep gezet door een eerder vonnis waardoor de zaak niet in behandeling werd genomen.

'Een redelijke jury had tot het oordeel kunnen komen dat YouTube wist van specifieke inbreuken op haar website. De lagere rechtbank heeft dus een fout gemaakt door deze zaak te weren', aldus de rechters in hoger beroep.

De zaak begon in 2007. De klacht is dat YouTube niets heeft gedaan tegen de uitzending van 79.000 video's met auteursrechten, zoals tekenfilms van SpongeBob of tv-shows als South Park.

Bron:

Japan bedekt radioactieve zeebodem met beton

De licht radioactieve zeebodem voor de Japanse kerncentrale Fukushima wordt afgedicht met beton. Zo moet worden voorkomen dat zeestromingen de radioactiviteit verder verspreiden.

Dat heeft energiebedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale, vandaag laten weten. De betonnen plaat op de zeebodem wordt 60 centimeter dik en gaat een oppervlakte van 73.000 vierkante meter beslaan.

Na de tsunami van maart 2011 kwam het in Fukushima tot een meltdown waarbij radioactief water in de Grote Oceaan lekte.

Bron

Berg Matterhorn dreigt uit elkaar te vallen

De Matterhorn, een van de bekendste bergen ter wereld, heeft het zwaar te verduren door de klimaatverandering. Wetenschappers hebben ontdekt dat niet alleen de gletsjers, maar ook de berg zelf uit elkaar dreigt te vallen door de warmere temperaturen.

De 4.478 meter hoge Matterhorn, op de grens tussen Zwitserland en Italië, is een van de meest tot de verbeelding sprekende bergen ter wereld. De piramidevormige top vormde onder meer de inspiratie voor de Toblerone-chocolade.

Maar ondanks dat stoere uiterlijk lijdt de berg onder het opwarmende klimaat, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Zurich in het Journal of Geophysical Research. De wetenschappers hielden de berg 5 jaar lang in de gaten met meetinstrumenten op zeventien verschillende plekken op de berg. Ze stelden niet alleen vast dat de gletsjers op de berg snel krimpen door het opwarmende klimaat, maar ook dat de berg zelf ten prooi is gevallen aan een gevaarlijke cyclus van vorst en dooi.

Het smeltwater stroomt in scheuren en barsten, waar het opnieuw bevriest en uitzet. Daardoor worden de scheuren steeds groter en dieper, waardoor stukken steen loskomen.

De onderzoekers gaan er vanuit dat ook elders in de Alpen op gelijkaardige hoogte dezelfde problemen opduiken. Ze waarschuwen specifiek voor de veiligheid van kabelbanen op grote hoogte, en pleiten voor speciale veiligheidscontroles naar de stabiliteit van de installaties.

Bron

Gigantische gevederde dino gevonden in China

Paleontologen hebben in China restanten van drie gigantische gevederde dinosaurussen gevonden van een tot nu toe onbekende soort. Ze behoren tot de familie van de Tyrannosaurus Rex. Het wetenschappelijk tijdschrift Nature schreef woensdag over de vondst. Het zijn de grootste dinosaurussen met veren die ooit zijn aangetroffen.

Een volwassen exemplaar was 9 meter lang en woog rond de 1500 kilo. De nieuw ontdekte soort is Yutyrannus Huali gedoopt, een mengsel van Latijn en Mandarijn dat 'prachtige gevederde tiran' betekent. De skeletten vertonen scherpe tanden, drievingerige klauwen en het puntige hoofd van een zogenoemde theropoda: een vleeseter die op zijn achterpoten liep. De Tyranossaurus Rex behoort ook tot deze soort.



woensdag 4 april 2012

Computermuis is drie keer zo vuil als wc-bril

Mannen zijn ook duidelijk minder hygiënisch dan hun vrouwelijke collega's, bij heren schuilen er 40 procent meer bacteriën op hun computermuis. Het toetsenbord is de tweede grootste bacteriehaard op kantoor, de derde en vierde plaats zijn voor telefoons en stoelen.

Het Britse Initial Washroom Hygiene nam stalen van 158 voorwerpen op kantoor, ze vergeleken deze resultaten met toiletattributen als een wc-bril. Vier op de tien bureaus hadden minstens een hoog niveau van een bepaalde bacterie die gevaarlijk voor de gezondheid was.

Verrassend vuil
Manager van Initial Technical Peter Barratt: Veel werknemers eten tegenwoordig aan hun bureau, terwijl ze op het web surfen of typen. 'Dit laat kruimels en andere etensresten achter op de werkplek, zeker op muizen en toetsenborden, waardoor deze een broeihaard zijn voor bacteriën en andere micro-organismen. Deze toestellen worden niet zo regelmatig gereinigd als andere delen van het kantoor kantoor. Andere verrassende plekken die erg onhygiënisch blijken, zijn autosturen, het keukenaanrechten, winkelkarretjes en liftknoppen.'

Bron

'We betalen 2 keer zoveel aan zorg als 12 jaar terug'

De gemiddelde Nederlander betaalt nu twee keer zoveel aan de zorg als 12 jaar geleden. Dat komt echter niet omdat we ongezonder leven; onze gezondheid neemt juist toe. Volgens onderzoeksinstituut NYFER ligt het er aan dat het geld voor de zorg te weinig doelmatig wordt besteed.

In 2012 komen de zorguitgaven per gemiddelde Nederlander uit op ongeveer 5600, berekende het instituut. In 2000 was dat de helft.

Uit het onderzoeksrapport 'Integrale zorg in de buurt' komt naar voren dat niet zozeer de vergrijzing van de samenleving een rol speelt bij de forse toename in zorguitgaven. Slechts 15 procent van de toename is te wijten aan de vergrijzing, wordt geconcludeerd.

Het grote knelpunt: zorgaanbieders interesseren zich te weinig voor doelmatigheid. Het zou ze te veel gaan om de geleverde zorg in plaats van de gezondheid of de kwaliteit van leven. Daardoor wordt er te weinig geïnvesteerd in preventie en verbetering van de leefstijl.

Deelname aan maatschappij
De onderzoekers stellen dat de zorg er meer op gericht zou moeten zijn dat mensen aan de maatschappij kunnen blijven deelnemen. De zorg zou laagdrempelig moeten zijn en beter moeten worden georganiseerd. Verschillende zorginstanties, zoals het ziekenhuis, de thuiszorg en de apotheek, moeten kortom beter met elkaar samenwerken.

Bron

World Trade Center bereikt 100ste verdieping (fotoserie)

Het nieuwe World Trade Center heeft een mijlpaal bereikt. Een van de torens van de wolkenkrabber is nu honderd verdiepingen hoog. Dat is slechts 1,2 meter tekort om het hoogste gebouw van New York te zijn. Na de verwoesting van het WTC in 2001 is het Empire State Building weer het hoogste in New York. © ap

Bekijk deze bij de bron

Ouders vergeten tienerzoon langs snelweg

Een Duitse vader en moeder hebben hun 17-jarige zoon vannacht achtergelaten langs de kant van de snelweg. Het drietal was op de weg terug van vakantie en stopte bij een parkeerplaats langs de A5 bij Baden-Württemberg voor een plaspauze. Bij het wegrijden vergaten ze hun kind.

Terwijl de moeder in slaap viel op de achterbank, gingen vader en zoon na elkaar naar het toilet. Daarbij hebben ze elkaar in het duister gemist, en is de onwetende vader in de richting van Niedersachsen verder gereden.

Met de mobiele telefoon van een vrachtwagenchauffeur heeft de jongen uiteindelijk alarm weten te slaan bij de politie. Hij wist het mobiele nummer van zijn ouders niet uit zijn hoofd. De dienders waarschuwden het paar, dat het ontbreken van hun zoon nog niet opgevallen was.

In de vroege morgen, 5 uur na de stop op de parkeerplaats, zijn de drie herenigd.

Bron:

Kamer bindt de strijd tegen muizen opnieuw aan

Met een paar honderd plastic bewaardoosjes wil de Tweede Kamer de strijd aangaan met de muizen. De diertjes zorgen al jarenlang voor problemen in het gebouw en her en der achtergelaten voedselresten helpen daar niet bij.

'De doosjes herinneren iedereen eraan weer even goed op te letten', aldus een woordvoerder van de Kamer.

Hij stelt dat het niet zal lukken om de muizen definitief de deur te wijzen. 'Alle oude gebouwen in de binnenstad hebben er last van', stelt hij. Sprake van een plaag is er zeker niet, maar 'af en toe' wordt er wel een muis gezien, weet de zegsman.

Het is niet voor het eerst dat de muizen in het nieuws komen. Dat was begin dit jaar ook al het geval toen de Partij voor de Dieren zich verzette tegen het gebruik van muizenvallen waarin de muis wordt gedood.

Overigens werden in 2003 ook al eens bewaardoosjes uitgedeeld om lekkernijen in op te bergen, zodat de muizen er niet bij kunnen. Er is ook al eens grappend geopperd een kat in te schakelen om de muizen te vangen.

Bron:

Niemand bleef langer dan 45 minuten in stilste kamer op aarde

Een kamer waar het zo stil is dat hallucinaties volgen. Het is moeilijk voor te stellen, maar het bestaat. Het Orfield Laboratorium in de Verenigde Staten beschikt over de 'dode kamer', waar tot nu toe niemand langer dan 45 minuten in kon vertoeven.

Het Orfield lab in Minneapolis is volledig omgeven door kunststofplaten die versterkt zijn met glasvezel. De wanden nemen maar liefst 99,9 procent van al het geluid dat geproduceerd wordt op.

Steven Orfield, de oprichter van het lab, daagt mensen uit om in het donker in de kamer te verblijven. Een reporter wist voorlopig het langste in de kamer te vertoeven: 45 minuten. Blijkbaar beginnen mensen te hallucineren in de kamer, waardoor het onmogelijk wordt om erin te blijven.

'Als het stil is, dan passen de oren zich aan', aldus Orfield. In de meest stille kamer op aarde worden lichaamsgeluiden angstvallig verduidelijkt. 'Des te stiller de omgeving, des te gevoeliger het oor. Je hoort je eigen hart slaan, je maag lijkt opeens te brullen.'

Bron: zie kamer


dinsdag 3 april 2012

Moeder achter het stuur met baby in handtas

De politie op de Maagdeneilanden heeft gisteren een vrouw aangehouden die een baby in haar handtas bleek te hebben. De vrouw zat achter het stuur van haar auto en was aan de kant gezet bij een routinecontrole.

Toen ze haar rijbewijs moest tonen, hoorde de politieagent babygehuil, maar in de pick-uptruck van de vrouw kon hij geen baby ontdekken. Toen de vrouw daarop de handtas op de stoel naast haar openritste, werd het pasgeboren kindje zichtbaar.

De vrouw, afkomstig uit St. Croix, op het Amerikaanse deel van de Maagdeneilanden, zei dat het meisje een week eerder thuis was geboren en nog geen medische zorg had gehad. Ze zou met de baby juist onderweg zijn naar een arts.

Het meisje is inderhaast naar een ziekenhuis overgebracht. De politie weet nog niet of de moeder in staat van beschuldiging wordt gesteld.

Bron:

Vogels zingen steeds luider

Vogels zingen steeds luider om gehoord te worden over het lawaai van de stad. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

De afgelopen dertig jaar is het lawaai op straat toegenomen en vogels zouden daardoor steeds luider gaan zingen. Ze hebben hun zang als het ware aangepast aan de hedendaagse onrust. Een Amerikaanse studie toonde aan dat mussen luider zingen, net zoals wij onze stem verheffen, om gehoord te worden.

Professor David Luther van de George Mason Universiteit in Washington vertelt dat vogels die hun nest maken langs drukke wegen luider moeten tjilpen om gehoord te worden en dat de meeste mussen zelfs gestopt zijn met hun oude deuntjes te zingen omdat ze niet boven het geluid van de toeterende auto's geraken.

De studie is een vervolg op een onderzoek dat werd uitgevoerd door ornitoloog Luis Baptista in 1969. Onderzoekers ontdekten toen dat mussen in drie verschillende toonsoorten zongen. Maar nu, 30 jaar later, zijn er dat nog slechts twee, waarvan één met een hoger bereik.

Bron:

'Vermist' meisje slaapt thuis in kast

Een 3-jarige meisje in Vleuten heeft vanmiddag voor opschudding gezorgd omdat ze plotseling zoek was. De politie begon direct een zoekactie en deed een beroep op Burgernet.

In de loop van de middag bleek dat het meisje thuis lag te slapen in een kast. Dat meldde de politie

Bron:

Kamer wil ook homoseksueel als bloeddonor

Homoseksuelen moeten bloeddonor kunnen zijn. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag uitgesproken.

De Kamer wil dat het kabinet bloedbank Sanquin opdraagt de regels zo te wijzigen dat mannen die seks met elkaar hebben, niet langer uitgesloten worden van het donorschap. Daarentegen zou seksueel risicogedrag het criterium moeten zijn, aldus de Kamer.

Premier Mark Rutte verkondigde onlangs de bloeddonatie voor homoseksuelen al als een verworvenheid dankzij zijn kabinet, maar in de praktijk is het nog niet zo ver. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet de Kamer onlangs weten dat het kabinet voor de zomer met een standpunt zou komen, na een resolutie van de Raad van Europa over risicogedrag bij bloeddonoren.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra toonde zich dinsdag zeer verheugd over de aangenomen motie in de Kamer, waar ook regeringspartij VVD zich achter schaarde. 'Het als man seksueel contact hebben met een andere man mag niet langer leiden tot levenslange uitsluiting van het bloeddonorschap.'

Bron:

Danssensatie van twee jaar is ster op YouTube

Twee jaar is William Stokkebroe, maar dansen kan de kleine Deen als geen ander. In het onderstaande filmpje gaan William zijn voetjes van de vloer en laat hij zijn beste danspasjes zien op Jailhouse Rock van Elvis Presley.

William heeft zijn talent niet van een vreemde. Zijn ouders Kristina en Peter zijn fanatieke dansers en hebben een eigen dansstudio.

Met bijna negen miljoen views in twee weken tijd kunnen zij zich ongetwijfeld geen betere reclame wensen voor hun bedrijf.



Bron

Vrouw zet 'spookbaby' op de wereld

Ze is inmiddels zes maanden oud en helemaal gezond, maar toen Olivia Norton door haar moeder op de wereld werd gezet was dat wel anders. Olivia kwam namelijk volledig wit ter wereld. Het niveau van hemoglobine in haar bloed was zo laag, dat het officieel niet eens bloed genoemd kon worden.

Hemoglobine is een chemische stof die zuurstof transporteert in de rode bloedcellen. Artsen gaven het meisje bij haar geboorte minder dan twee uur te leven, maar dankzij enkele spoedtransfusies kreeg Olivia uiteindelijk toch een gezond roze kleurtje.

Lijkbleek
De 31-jarige Louise Bearman vertelt in de Britse krant The Telegraph dat ze in shock was toen ze zag dat haar baby lijkbleek ter wereld kwam. De aandoening is ontzettend zeldzaam. 'Olivia was mijn eerste kind, dus ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar deze kleur was het laatste waar ik aan dacht. Er waren enkele complicaties voor de geboorte, we voelden gedurende drie dagen geen beweging in de baarmoeder. Vervolgens werd een spoedkeizersnede uitgevoerd. Olivia werd zes weken te vroeg geboren en haar hartslag ging ontzettend traag. Daarnaast was ons meisje zo wit bij de geboorte dat we niet wisten wat er aan de hand was. Dat was ontzettend angstaanjagend', aldus Louise.

Mysterie
Verpleegster Sharon Pilgrim: 'Het is een wonder dat Olivia dit overleefd heeft, ze zag ontzettend bleek toen ze geboren werd en had ademhalingsproblemen. Ze moet het bloed in de baarmoeder verloren zijn, want de keizersnede heeft ze goed doorstaan. De artsen weten nog altijd niet hoe dit kon gebeuren, het is een onverklaarbaar medisch fenomeen.'

Bron:

maandag 2 april 2012

'Terugkeer naar gulden kost 4500 euro per jaar'

Als Nederland zou terugkeren naar de gulden of met andere Noord-Europese landen een 'neuro' zou invoeren, kost dat de Nederlander structureel 4500 euro (een kleine 10.000 gulden) per jaar. Dat stelt D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

Volgens hem worden de schulden die veel landen in euro's hebben uitstaan hoger als ze teruggaan naar een zwakke nationale munt. Veel beleggers zullen wegtrekken, waardoor de financiële sector in zwaar weer komt. In Nederland, met een zeer grote financiële sector, zullen de gevolgen als exportland enorm zijn, aldus Koolmees.

Nederlandse banken en pensioenfondsen zullen forse verliezen lijden en de economie zal verder verzwakken door het terugvallen van de handel. In het eerste jaar kost ons dat tussen de 2000 en 3000 euro, structureel 4500 euro per jaar per Nederlander, aldus de berekeningen van Koolmees.

Bron:

Nederlanders maken vliegende auto: eerste testvlucht succes

Lange files omzeilen door het luchtruim te kiezen: menig automobilist fantaseert er geregeld over. Zo'n vliegende auto is onlangs weer een stap dichterbij gekomen: de PAL-V One, een gyrocopter van Nederlandse makelij, heeft een paar weken geleden een geheime testvlucht gemaakt op de Brabantse vliegbasis Gilze-Rijen.

Dat blijkt uit een filmpje dat gisteren door de makers is gepubliceerd op YouTube. Daarop is de zogenoemde maiden flight, de eerste vlucht, van de Pal-V One te zien.

Het toestel bereikte een hoogte van 400 meter, maakte een ronde over het Brabantse landschap en wist veilig weer te landen.

Geen grap
Het Financieele Dagblad schreef er vandaag over. Hoewel het filmpje op 1 april is geupload, betreft het hier geen grap, zo bevestigde Robert Dingemanse, management director en mede-aandeelhouder van PAL-V, vandaag in De Wereld Draait Door. Het project wordt gefinancierd door 30 aandeelhouders van de gelijknamige onderneming. Dat zijn allemaal vermogende particulieren uit het binnen- en buitenland. Tot nu toe is er 6 miljoen euro in gestopt.



Asteroïde scheert langs de aarde

Een asteroïde van 45 meter, die slechts twee weken geleden op Hawaï gespot werd, is gisteren rakelings langs de aarde gescheerd. Zou de asteroïde een inslag hebben veroorzaakt, dan zou dat een vernieling gelijk aan de inslag van een atoombom hebben veroorzaakt.

De asteroïde 2012 EG5 vloog dichter bij de aarde dan de maan, op een afstand van 230.000 kilometer.

NASA maakte de komst al bekend met het bericht dat de asteroïde 2012 EG5 de aarde zonder gevaar zou passeren op 1 april. Een telescoop op Hawaï, met een diameter van 1,8 meter, werd speciaal ontworpen om objecten te detecteren die ofwel bewegen, ofwel van lichtintensiteit veranderen van nacht tot nacht. De telescoop bevat bovendien de grootste digitale camera ter wereld met 1.400 megapixels.

De NASA levert een grote inspanning om een massahysterie rond asteroïdes te voorkomen, zeker aangezien op internet voorspellingen de ronde doen met apocalyptische orakels over aflopende Maya-kalenders. De NASA voorziet in de toekomst echter geen asteroïde-inslagen zo groot als die van 65 miljoen jaar geleden.

Bron

Nepbommen en steekvlammen: 1-aprilgrappen zorgen voor een lach en last

Het was zondag oppassen voor lolbroeken. Het was 1 april: de dag waarop grappenmakers probeerden mensen in het ootje te nemen.

Sommige grappen zorgden veel beroering. In Leeuwarden vreesde men dat er een bom lag in het water van de Westersingel. Agenten en bommenexperts kwamen in actie, maar het bleek een nepbom te zijn. Burgemeester Ferd Crone zei dat hij de kosten wil verhalen op de 'lolbroeken'.

De politie houdt zelf ook van een 1 aprilgrap op z'n tijd. Ze publiceerde een persbericht waarin stond dat zondagochtend in Utrecht een Ierse automobilist zou zijn betrapt, die ruim 14 keer te veel had gedronken. Toen hij een sigaret wilde opsteken, nadat de agenten hem aan de kant had gezet, zou een steekvlam zijn ontstaan. De Ier zou daar alleen verschroeide wenkbrauwen aan hebben overgehouden.



Australische premier 'heeft meer last van vooroordelen dan Obama'

'Denk je dat het zwaar is om een Afrikaans-Amerikaanse president te zijn? Verplaats je eens in mijn schoenen: een atheïstische, ongetrouwde vrouw zonder kinderen die premier is.' Die grap maakt de Australische premier Julia Gillard regelmatig tegenover de Amerikaanse president Obama. De twee zijn 'goede maten' en bespreken regelmatig de vooroordelen waarmee ze te maken hebben.

Dat zou Gillard onthuld hebben in een speech die zij afgelopen week hield tijdens een privédiner voor potentiële geldschieters in Sydney. Dat schrijft de Sydney Morning Herald vandaag op basis van anonieme gasten die uit de school zouden zijn geklapt.

Gekscherend
De socialistische minister Chris Evans, die ook bij het etentje aanwezig was, heeft bevestigd dat Gillard dat 'gekscherend' gezegd heeft. 'Om haar uitdagingen met die van Obama te vergelijken, gebruikte ze een beetje lichte humor', aldus Evans. Woordvoerders van de premier willen niet ingaan op opmerkingen die zij in de privésfeer heeft gedaan.