Dimitri Ribolovlev in maart van dit jaar bij een wedstrijd van AS Monaco (de vrouw op de foto is niet zijn ex-vrouw Elena). © afp.
Het zou de grootste schikking zijn ooit betaald in een echtscheiding. De Russische oligarch en eigenaar van voetbalclub AS Monaco Dimitri Ribolovlev moet van een Zwitserse rechter 4.020.555.987 Zwitserse frank en 20 centimes betalen aan zijn ex-echtegenoot, oftewel 3.286.444.124 euro en 38 cent.
Volgens de Zwitserse wet kan een echtgenoot bij een scheiding aanspraak maken op de helft van het vermogen van de ander.
Het vonnis van de rechter in Genève stelt ook dat Elena, zoals zijn ex heet, recht heeft op vastgoed ter waarde van nog eens 130,5 miljoen Zwitserse frank (bijna 107 miljoen euro) in Gstaad, waar het echtpaar twee protserige chalets bezit. Ook krijgt ze vastgoed in bezit in het zeer rijke gebied Cologny in Genève en, niet onbelangrijk, de voogdij over de 13-jarige dochter van het stel, Anna. De twee hebben ook een volwassen dochter, Ekatarina.
Miljonair met kunstmest
Zowel Dimitri als Elena Ribolovlev zijn 47 jaar oud. Ze ontmoetten elkaar in Perm in Rusland als studenten en trouwden daar in 1987. Dimitri werd miljonair met kunstmest.
Al sinds 2008 zijn de twee verwikkeld in een juridische echtscheidingsstrijd. De ruzie werd veroorzaakt door onder meer de buitenechtelijke escapades van Dimitri. Hij verhuisde hij van Genève naar Monaco. Zakenblad Forbes schatte zijn vermogen destijds op 12,8 miljard dollar (9,35 miljard euro).
De duurste scheiding ooit
Een advocaat van mevrouw Ribolovlev noemde het 'de duurste scheiding ooit'. Het bedrag gaat ver boven wat de Franse zakenman en kunsthandelaar Alec Wildenstein (1940-2008) aan zijn ex, Jocelyne Périsset in 1999 moest geven, 1,8 miljard euro. Ook de scheiding van mediamagnaat Rupert Murdoch in hetzelfde jaar was een stuk goedkoper: zijn vrouw Anna kreeg 1,25 miljard euro mee.
De advocaat van meneer zei te verwachten dat het bedrag waarschijnlijk fors naar beneden zou worden bijgesteld in hoger beroep.
Overwinning
Dat vermogen is voor het grootste deel naar fondsen op Cyprus gesluisd in 2005. Het vonnis is niet alleen goed nieuws ('een volledige overwinning') voor mevrouw Ribolovlev, stelden haar advocaten in een statement, maar ook een voorbeeld van de slagkracht van de wet. 'Niemand, zelfs niet een Russische tycoon die zijn enorme fortuin in fondsen en overzeese bedrijven heeft gestopt, staat boven de wet', aldus de drie advocaten.
De advocaat van meneer Ribolovlev beweerde overigens exact het tegenovergestelde. Hij prees het vonnis, dat volgens hem de rechtmatigheid van de financiële constructies die de AS Monaco-eigenaar had opgetuigd als onderkomen voor zijn vermogen.
Deel tegoeden bevroren
Een deel van de tegoeden van de familie waren uit voorzorg al bevroren door de Zwitserse rechtbank, maar met het geld op Cyprus ging dat niet vanwege het ontbreken van een verdrag tussen Zwitserland en Cyprus. Een aantal fondsen werd gebruikt voor de aankoop van een penthouse aan Central Park in New York en een villa in Palm Beach in Florida.
Bron