vrijdag 15 februari 2013

Experts: Máxima te snel koningin genoemd

Prinses Máxima had de titel koningin nog helemaal niet mogen krijgen. Dat stellen een aantal juridische deskundigen vrijdag in NRC Handelsblad. Volgens hen is in de wet bepaald dat daar eerst uitgebreid over vergaderd moet worden in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte maakte nadat koningin Beatrix haar troonsafstand aankondigde, bekend dat prinses Máxima bij de inhuldiging van haar man Willem-Alexander, de titel koningin zal krijgen. Dat gebeurde voorheen ook met de vrouwen van Willem I, II en III. 'Rutte heeft voor zijn beurt gesproken', concludeert de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in de krant.

Volgens bestuursrechtdeskundige Twan Tak negeren Kamer en kabinet wetgeving uit 2002. 'Het gaat om belangrijk staatsrecht en om een vrij nieuwe wet. Die kun je niet negeren onder verwijzing naar gewoonterecht uit de negentiende eeuw.' Volgens hem kan verwarring over de koninginnetitel van Máxima negatieve invloed hebben op internationale relaties, omdat niet duidelijk is dat zij geen staatshoofd is.



Baby uit auto geslingerd tijdens verschonen luier

Een baby van net 1 is ternauwernood aan de dood ontsnapt toen hij op de A12 terecht was gekomen. Zijn moeder kon hem nog net op tijd voor een aanstormende auto weghalen. De baby raakte wonder boven wonder slechts licht gewond, liet de politie weten. Het jochie was tijdens een aanrijding uit een auto geslingerd.

De oma van het jochie deed hem op de achterbank net een schone luier om, toen de auto donderdag bij Arnhem door gladheid tegen de vangrail terechtkwam. Nadat moeder, die de auto bestuurde, en oma van de schrik waren bekomen, realiseerden ze zich dat het jochie door de kapotte linkerachterruit moest zijn geslingerd.

De moeder (24) reageerde koelbloedig toen ze 'iets' op het wegdek achter zich zag liggen: ze rende er naar toe, wist haar zoontje op te pakken en bracht hem in veiligheid op de vluchtstrook.

Het mannetje heeft op een paar kleine schaafwondjes na helemaal niets. Wel moest hij even ter observatie in het ziekenhuis blijven.

Bron

'Meteoriet kan ook in Nederland neerstorten'

Het kan ook in Nederland voorkomen dat een meteoriet plotseling de dampkring binnenvliegt, zoals in Rusland vrijdagochtend gebeurde. 'Ze kunnen overal inslaan. De ruimte wordt wel in de gaten gehouden, maar de hele wereld kan niet constant worden geobserveerd', zegt Gerhard Drolshagen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Vrijdagochtend scheerde de meteoriet door de lucht boven het Oeralgebied in Rusland. Toen hij de dampkring binnenvloog, vond er een explosie plaats. De knal was zo hard dat ruiten braken, waardoor bijna duizend mensen gewond raakten. 'Je moet bedenken dat de meteoriet met een snelheid van 50.000 tot 60.000 kilometer per uur onze dampkring binnenvliegt. Het is voor het eerst dat er zo veel mensen gewond raakten', zegt Drolshagen.

Volgens de ruimtevaartdeskundige was de inslag een complete verrassing. Omdat niet de hele lucht altijd in de gaten gehouden kan worden, was het ook niet mogelijk een waarschuwing af te geven. Als een object op de radar verschijnt, is wel al 1 of 2 dagen voor de inslag te zien of het de aarde gaat raken. 'Dat hebben we in 2008 eens gehad; toen gaven we een waarschuwing en kwam een meteoriet in Soedan neer.'


donderdag 14 februari 2013

Bizarre frontale botsing vastgelegd op camera (schokkend)

Met behulp van een dashboardcamera heeft een automobiliste in Zuid-Korea een bizar ongeluk weten vast te leggen.

Op het filmpje is te zien hoe een tegenligger op de andere autobaan over de middenberm 'vliegt' en in de voorruit van haar auto belandt. De vrouw in kwestie heeft het ongeval ternauwernood overleefd, maar ligt nog wel in het ziekenhuis.

Dashcam
Vooral in Rusland leggen veel automobilisten hun ritje vast met behulp van een zogenaamde dashcam. Dit doen zij ter bescherming van hun veiligheid en om corrupte praktijken bij de politie te voorkomen. Na een aanrijding kunnen zij bijvoorbeeld ook bij verzekeraars hun onschuld aantonen met de opgenomen beelden.




Bron

Dakloze Serviër woont in graftombe


Een dakloze Serviër heeft weer een woning. Zij het geen alledaags optrekje. Bratislav Stojanovic (43) nam immers zijn intrek in een graftombe op het kerkhof van Nis. Hij deelt zijn verblijf met een familie die meer dan honderd jaar overleed.


De man moest zijn huis verkopen nadat hij was verzopen onder een berg schulden. Na maanden op straat te hebben geleefd, nam hij zijn intrek in de grafkelder.

Beter dan onder de blote hemel
Na een kleine 'makeover' voelt Bratislav zich best thuis in zijn merkwaardig verblijf. 'Het is er droog en warm. Het is geen paleis, maar het is alleszins beter dan onder de blote hemel', zegt de man.

'Ik ben niet bang om in een graf te slapen', vervolgt Bratislav. 'De doden zijn dood. Van hen heb je geen last. En als ik sterf, lig ik meteen goed', grapt hij.

Eigendom van niemand
Het gemeentebestuur van Nis laat de 'grafkraker' betijen. 'De eigenaars van het graf en hun familie zijn allemaal uitgestorven', zegt een woordvoerder. 'De tombe is eigendom van niemand. Als de man zich gedraagt, is er geen enkele reden om hem uit zijn 'huis' te zetten'.

Ook de mensen uit de buurt nemen geen aanstoot aan de grafbewoner. Van tijd tot tijd brengen ze hem zelfs wat eten en kleren.

Bron

woensdag 13 februari 2013

Gat in ozonlaag kleinste van de laatste tien jaar



Het gat in de ozonlaag boven Antarctica is het kleinste dat in de laatste tien jaar dankzij metingen van de Europese satelliet MetOp is waargenomen, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA gemeld.

Sinds het begin van de jaren tachtig ontwikkelde zich van september tot november een gat in de ozonlaag boven het Zuidpoolgebied. De hoeveelheid ozon, die ons beschermt tegen de UV-straling van de Zon kromp tot 70 procent. Het fenomeen is extremer dan boven de Noordpool.

Maar dankzij internationale akkoorden over bescherming van de ozonlaag daalde vanaf het midden van de jaren tachtig in de atmosfeer de concentratie aan de ozon-killer CFK's drastisch. Uit observaties op de langere termijn blijkt dat dankzij die akkoorden het ozon aan het herstellen is.

Toch waarschuwt ESA er voor dat het nog tot halverwege deze eeuw kan duren voordat de hoeveelheid stratosferisch chlorine in onze atmosfeer weer het peil van de jaren zestig heeft bereikt.

Bron

Meisje van drie nu al slimmer dan Einstein en Hawking

In Groot-Brittannië is een driejarig meisje opgenomen in Mensa, het selecte clubje van hoogbegaafde mensen. Met een IQ van 162 hoort Alice Amos uit Guildford in Surrey nu al tot de intelligentste mensen ter wereld.

Het kind van Russische ouders werd in januari in de Britse Mensa-afdeling opgenomen. Met drie jaar is zij het jongste Mensa-lid aan de andere kant van het Kanaal; in totaal telt de Britse hoogbegaafdenclub 18 leden die nog niet schoolgerechtigd zijn.

Met haar 162 is de kleine Alice slimmer dan Napoleon Bonaparte (145) en Sigmund Freud (156) ooit zijn geweest. Met een kleine voorsprong van twee eenheden blijft ze ook grootheden als Albert Einstein en Steven Hawking voor.

Alice spreekt zowel Russisch als Engels en leest, volgens Mensa, met dezelfde interesse het sprookje van Goudlokje en de drie beren als de Fabels van Aesopus. Zij haalde haar score in een Engelstalige test, hoewel het Russisch haar moedertaal is. De gemiddelde Brit heeft een IQ van 100.




Bron

Fietsende hond Norman is een hit op internet

Maak kennis met Norman, een hond uit de Verenigde Staten die kan fietsen en steppen. Bij het fietsen heeft hij wel zijwieltjes nodig, maar het is toch een knappe prestatie.

Norman, geboren in 2009, is al te zien geweest op Cartoon Network, in The Late Show with David Letterman, Inside Edition en Good Morning America, zo valt te lezen op zijn site NormanTheScooterDog.com.

Sinds kort is hij te zien in de show Who Let The Dogs Out op Hallmark. Samen met Tillman, een pitbull die kan skateboarden, gaat hij daarin op zoek naar andere honden met verborgen talenten.

Norman heeft een eigen YouTube-kanaal waar veelvuldig naar gekeken wordt, zijn baasje Karen Cobb hoopt nu op een televisie- en filmcarrière.

Bron