Studentes mogelijk van 30 meter hoge rotswand gevallen
Kris Kremers en Lisanne Froon © AD.
Een ongelukkige valpartij is waarschijnlijk de doodsoorzaak van de twee Nederlandse vrouwen Kris Kremers en Lisanne Froon. Dat is de uitkomst van het laatste onderzoek van forensische specialisten, de Panamese autoriteiten en een team met leden van stichting Reddingshonden RHWW.
De Amersfoortse meiden Lisanne (22) en Kris (21) verdwenen vorig jaar april toen zij een wandeling maakten in de jungle van Boquete in Panama. Na intensieve zoektochten werden eerder al stoffelijke resten van beide vrouwen gevonden.
Tijdens de laatste zoektocht zijn geen nieuwe resten gevonden. De onderzoekers kwamen wel tot de conclusie dat verdwalen op het pad waar de vrouwen liepen zeer onwaarschijnlijk is. Ook een misdrijf wordt nagenoeg uitgesloten. ,,Wat rest is een noodlottig ongeval, mogelijk veroorzaakt door een ongelukkige valpartij'', zo laat de familie van Kremers, initiatiefnemers van de laatste zoektocht, via een woordvoerster weten.
Uitgegleden
Het team forensisch specialisten houdt er rekening mee dat Lisanne en Kris van een helling zijn afgegleden, en dat terug omhoog klimmen uitgesloten is zonder de juiste hulpmiddelen. ,,Bij een val op deze plek is er een enorm hoogteverschil van dertig tot veertig meter, wat de kans op letsel zeer waarschijnlijk maakt.
Bovendien is de stroom aan beide kanten omgeven door watervallen en is de bedding omgeven door steile rotswand van enkele meters'', aldus de onderzoekers. De plek waar dit gebeurd kan zijn, werd door verscheidene personen, onafhankelijk van elkaar, aangewezen.
,,We zijn als familie opgelucht dat we nu toch eindelijk een mogelijke en plausibele verklaring hebben voor alle vragen die we rond het overlijden van Kris hadden'', aldus de familie Kremers, die van het Nederlands Forensisch Instituut inmiddels de bevestiging heeft dat eerder gevonden resten van Kris zijn. De familie gaat nu een uitvaart regelen.
Lisanne werd vorig jaar november begraven. Wil Ellenbroek, woordvoerder van de familie Froon, geeft aan dat het nieuws toch 'een bepaalde mate van rust geeft'. ,,Nu is er een grote mate van duidelijkheid rond de doodsoorzaak van Kris en Lisanne," zegt Ellenbroek. ,,Het is een gedegen rapport. Hiermee kan de familie het verlies van Lisanne verder een plek geven, voor zover dat al mogelijk is."
Begin januari zond de familie een groep experts naar Panama, om ter plaatse onderzoek te doen. De resultaten daarvan waren eind vorige maand duidelijk, aldus de woordvoerder, maar de familie wilde het nieuws eerst zelf verwerken voordat ze er mee naar buiten traden.
Antwoorden
Het team met forensische specialisten, leden van stichting Reddingshonden RHWW en specialisten van de Panamese autoriteiten vertrok om in Panama een laatste zoektocht naar antwoorden te voltooien. Ze hoopten zoveel mogelijk resten van de meiden te vinden.
De kans is klein dat er ooit nog stoffelijke resten gevonden worden, zo stellen de onderzoekers. Daarvoor is de verdwijning te lang geleden en het gebied te onherbergzaam. Het snel stromende water neemt alles mee en ververst regelmatig het gehele stroomgebied.
Ook het scenario rondom een misdrijf werd grondig nagelopen. ,,De geografische condities, de sociaal maatschappelijke condities en de technische feiten zoals uit het forensisch onderzoek naar voren zijn gekomen, maken een misdrijf in de vorm van een overval, zedenmisdrijf, gewelddelict of ontvoering zeer onwaarschijnlijk", aldus Frank van der Goot, die tijdens de tocht leiding gaf aan het team.
Taxichauffeur
Vanmiddag werd
tevens bekend dat de Panamese taxichauffeur, die de Amersfoortse meiden vlak voor hun verdwijning vorig jaar als laatste zou hebben gezien, dood is gevonden in een recreatieplas.
Het lichaam van de 34-jarige chauffeur, Leonardo Arturo González, werd volgens de lokale media gevonden in de plassen van Los Cangilones de Gualaca. Volgens nog onbevestigde berichten werd de chauffeur onwel, en kwam hij in het water terecht, aldus La Estrella de Panamá.
Bron