vrijdag 30 december 2011

De gevaarlijkste luchthaven ter wereld

Mensen met vliegangst kunnen maar beter niet naar Bhutan op vakantie gaan. Het land, dat geprangd ligt tussen China en India, beschikt namelijk over de gevaarlijkste luchthaven ter wereld. Of landingsbaan, in ieder geval. Al is dat voor discussie vatbaar natuurlijk, want de Princess Juliana International Airport op Sint-Maarten kan die titel ook best claimen.

Paro Airport in Bhutan ligt, net als de rest van het land, midden in het Himalayagebergte, op een hoogte van 2.414 meter. De landingsbaan zelf meet amper 1.981 meter. Om daar te geraken moeten piloten hun vliegtuig door de valleien van de Himalaya manoeuvreren en de huizen die de 5.500 meter hoge bergflanken bevuilen ontwijken. De piloten moeten daarbij ook rekening houden met verraderlijke winden die door de valleien blazen.

Sinds oktober 2009 zijn er slechts acht piloten in de wereld die in Paro mogen landen. Druk Air is de enige luchtvaartmaatschappij die de toelating heeft de luchthaven te gebruiken en vluchten mogen enkel opstijgen en landen bij daglicht. Zo'n 30.000 passagiers maken jaarlijks gebruik van de luchthaven. (hlnsydney/sps)




Bron:

Zeehonden in Alaska mogelijk dood door straling Fukushima

© ap

Een mysterieuze ziekte bij ringelrobben voor de kust van Alaska is mogelijk het gevolg van de kernramp in Fukushima. De Universiteit van Alaska Fairbanks onderzoekt stalen van aangespoelde dieren.
Sinds juli zijn meer dan 60 dode en 75 zieke ringelrobben aangespoeld op de stranden van Alaska. De dieren vertonen open zweren op de huid, hebben beschadigde organen en verliezen plukken haar. Ze zijn slaperig en hebben moeite met ademen.

Het Amerikaanse Oceaan- en Klimaatagentschap (NOAA) verklaarde het fenomeen tot "ongewone sterfte", waardoor federaal geld en expertise vrijkomen. Mogelijk gebeurt hetzelfde ook voor walrussen. De oorzaak is nog onbekend, maar "uit de eerste tests blijkt alvast dat het geen virus is", stelt de NOAA.



Dode man aansprakelijk voor schade rondvliegende ledematen

Een Amtrak-trein. © ANP.

Een man uit de Amerikaanse staat Illinois is door een rechter postuum aansprakelijk gesteld voor berokkenen van schade door nalatigheid. Niet om een of andere vandalistische streek, maar voor het toebrengen van letsel aan een vrouw met zijn rondvliegende ledematen.
Het ongeluk is even bizar als verschrikkelijk. Hiroyuki Joho, toen achttien jaar oud, liep in 2008 onder een trein in een station in Chicago. Omstanders getuigden dat de man hard aan kwam rennen met zijn hoofd verscholen onder een paraplu. Het regende die dag hard, en het zicht was niet goed. Toch gaat de familie van Joho uit van zelfmoord, mede omdat passagiers repten van een glimlach op het gezicht van de man toen hij door de aanstormende trein geraakt werd. Dat meldt de website van LA Times vandaag.

Staartje
De dood van de jongen is al tragisch genoeg, maar het verhaal kreeg een staartje door de gevolgen van zijn actie. Op het perron waar Joho stierf, werd een 58-jarige vrouw namelijk zwaar gewond door de rondslingerende benen van Joho, die door de klap van diens romp waren gerukt. De vrouw brak een pols en been, en raakte gewond aan haar schouder.



Man (99) scheidt van vrouw om 70 jaar oude affaire

© ThinkStock

Als u denkt dat een scheiding na een paar dagen huwelijk een tragische gebeurtenis is, wat dan gedacht van een scheiding na 77 jaar huwelijk? Dat is wat een Italiaans koppel op leeftijd van plan is: de man is 99, de vrouw 96.

De echtgenoot ontdekte onlangs dat zijn vrouw in de jaren veertig een affaire had, weet The Telegraph.
Antonio C. stootte enkele dagen voor Kerstmis op een aantal brieven die in een kast verstopt waren, waaruit bleek dat Rosa C. een minnaar had. Ze gaf de affaire toe, maar haar smeekbede om alles bij te leggen viel in dovemansoren bij Antonio. Het koppel, dat vijf kinderen, een dozijn kleinkinderen en een achterkleinkind heeft, wordt wellicht het oudste gescheiden koppel ter wereld.
(Redactie)

Bron:

donderdag 29 december 2011

Python grijpt spelende peuter

© getty

Een spelende Australische peuter heeft een onverhoedse aanval door een python ternauwernood overleefd. Dat vertelde zijn geschrokken moeder vandaag aan lokale media.
Het 2-jarige jongetje rende achter een bal aan in de tuin van zijn ouderlijk huis in het noordelijke Port Douglas, toen de wurgslang toesloeg. Het reptiel beet de peuter in zijn been en krulde zich vliegensvlug om het lichaam van het ventje. 'Ik hoorde een bloedstollend gekrijs', aldus zijn moeder.

Het lukte haar niet de slang los te maken. Buurtbewoners hoorden haar geschreeuw en gezamenlijk wisten ze de peuter te ontzetten. Het jongetje had vier bijtwonden, maar mocht na een dag in het ziekenhuis weer naar huis. (ANP/Redactie)


Bron:

woensdag 28 december 2011

Priesters gaan met elkaar op de vuist in Geboortekerk Jezus

Op de plek waar Jezus Christus ooit zou zijn geboren, vergaten geestelijken vandaag de vrede op aarde. Ongeveer honderd Grieks-orthodoxe en Armeens-apostolische priesters raakten slaags in de Geboortekerk in Bethlehem.
De Palestijnse politie herstelde de orde met gummiknuppels. Niemand werd gearresteerd. De gevechten braken uit toen de geestelijken het heiligdom schoonmaakten. Volgende week vieren orthodoxe christenen Kerstmis.



De Geboortekerk wordt gezamenlijk beheerd door de Rooms-Katholieke Kerk, de Grieks-Orthodoxe Kerk en de Armeens-Apostolische Kerk. Elke stroming heeft een eigen vleugel. Meningsverschillen over de grenzen tussen de vleugels leiden geregeld tot gevechten tussen geestelijken. (ANP/Redactie)

Bron:

dinsdag 27 december 2011

Waarom insecten weldra je leven kunnen redden


Insecten bezorgen ons doorgaans overlast, maar in de toekomst zullen ze misschien mensenlevens redden. Wetenschappers werken aan kleine camera's en microfoons waarmee insecten reddingsteams in rampgebieden informatie kunnen geven over overlevenden.
We hebben het dit jaar helaas vaak genoeg gezien: na een zware aardbeving liggen meestal veel slachtoffers kansloos onder het puin. Soms wordt dan eens op miraculeuze wijze een overlevende gered. Insecten kunnen het succes van reddingsoperaties misschien vergroten. Wetenschappers willen kleine camera's en microfoons aan insecten bevestigen. De toestellen zouden energie halen uit de beweging van de vleugels van de beesten.


Zoektocht naar al jaar vermiste vrouw

De al een jaar vermiste Monika Tanova

De Rotterdamse politie heeft vandaag borden geplaatst op locaties waar de vermiste Monika Tanova precies een jaar geleden is geweest of waar zij regelmatig kwam. Dat meldt Dichtbij.nl. De 25-jarige Bulgaarse vrouw verdween op 30 december 2010.


De politie vraagt op de borden of getuigen zich willen melden. Ook worden op 30 december flyers verspreid. Tanova had op de dag van haar verdwijning een afspraak met haar partner, maar kwam nooit opdagen.

Uit onderzoek bleek dat ze die dag in ieder geval op het Rotterdamse metrostation Slinge is geweest. (ANP/Redactie)

Bron:

Wetenschappers zoeken hulp bij speurtocht naar leven op de maan

© ap

Amerikaanse wetenschappers hopen dat vrijwilligers hen willen helpen zoeken naar tekenen van buitenaards leven op de maan. Amateurs zouden foto's kunnen afspeuren naar sporen die buitenaardse wezens lang geleden hebben achtergelaten. Dat heeft weliswaar weinig kans op succes, maar het kost ook niet veel.
Dat schrijven onderzoekers van de Arizona State University in een rapport in Acta Astronautica. Het is mogelijk dat buitenaardse wezens lang geleden sporen hebben achtergelaten op de maan. Afval bijvoorbeeld, mijnbouw, of zelfs een boodschap.

De NASA-ruimtesonde Lunar Reconnaissance Orbiter heeft sinds 2009 meer dan 340.000 foto's gemaakt van de maan, waar die sporen misschien wel op te vinden zijn. Maar wetenschappers kunnen al die foto's niet zelf afspeuren. Dus hopen deze onderzoekers dat internetgebruikers dat willen doen.



maandag 26 december 2011

Kerstkindje vijf uur na geboorte bij het vuil gevonden


Het meisje Noel wordt een kerstwonder genoemd, omdat ze slechts enkele uren na haar geboorte uren in de kou overleefde en bijna bij het vuil werd weggesmeten. Ze werd ondertussen opgenomen in een ziekenhuis in het Amerikaanse Philadelphia en is maakt het naar omstandigheden goed.
Twee mannen die het vuil opraapten vonden het meisje buiten aan een kinderdagverblijf in een kartonnen doos. De vinder Homer Keller: 'Ik wilde de doos bij het vuil zetten, tot ik een geluidje hoorde.

Eerst dacht ik dat het een kat was, maar plots zag ik dat het een kind was. Het meisje huilde en was gewikkeld in oude kleren. De artsen zeggen dat ze vijf uur oud was toen ik haar vond.'


'Patiëntenorganisaties krijgen tonnen van farmaceuten'

@afp

Patiëntenorganisaties die op moeten komen voor de belangen van patiënten worden voor een groot deel betaald door de farmaceutische industrie. In voorkomende gevallen zijn patiëntenorganisaties zelfs helemaal afhankelijk van farmaceuten.
De patiënt is daar vaak niet van op de hoogte, meldt RTL Nieuws vandaag. Het programma deed onderzoek naar de sponsoring van belangenorganisaties van en voor patiënten en vond dat de 15 grootste farmaceuten voor in totaal 1,7 miljoen euro doneerden aan patiëntenorganisaties.

De hoogste bedragen gingen naar het Astmafonds (256.900 euro) en de Diabetesvereniging (178.391 euro), het Longkankerinformatiecentrum is voor 96 procent afhankelijk van geld van farmaceutische bedrijven.

Verschillende deskundigen noemen de ontwikkeling tegenover RTL Nieuws zorgwekkend. (Redactie)

Bron:

Laatste hoop? Bijna uitgestorven Sumatraanse neushoorn gevangen

De gevangen neushoorn Pungtung © ap

Maleisische natuurbeschermers hebben een zeer zeldzame Sumatraanse neushoorn gevangen op het eiland Borneo. Het vrouwtje van de bijna uitgestorven soort moet voor een laatste kans zorgen om de minuscule populatie op Borneo te redden, aldus een woordvoerder maandag.

De neushoorn die de naam Puntung heeft gekregen wordt gekoppeld aan een mannetje genaamd Tam, die in 2008 werd gered van een palmolieplantage op Borneo. Samen moeten ze voor nageslacht zorgen.



Plasmawolk op weg naar de Aarde


Door een uitbarsting op de Zon is een plasmawolk op weg naar de Aarde. Gisteravond produceerde de nieuwe zonnevlek 1387 een enorme zonnevlam. Daardoor zet een CME (Coronal Mass Ejection)of plasmawolk koers naar de Aarde en Mars. De wolk zou woensdag omstreeks 13 uur in botsing komen met het magnetisch veld van onze planeet.
Dat meldt de gespecialiseerde website spaceweather.com.

Volgens de website denken specialisten van de Amerikaanse weerdienst NOAA dat er woensdag 30 tot 40 procent kans is op een geomagnetische storm, wanneer de CME en inkomende stroom zonnewind (die niet met die plasmawolk gerelateerd is) snel na elkaar kunnen aankomen. In de nacht van woensdag op donderdag is er in hogere breedtegraden mogelijk poollicht te zien. Vanaf welke breedtegraad er echt kans is, is onduidelijk. (Redactie)

Bron: