donderdag 22 mei 2014

Leger neemt macht over in Thailand: coup is een feit


Avondklok van kracht, media gecensureerd

Een Thaise soldaat bij een checkpoint nabij een kamp van de 'roodhemden' in de hoofdstad Bangkok. © afp.



Het leger in Thailand heeft de 'controle over de regering' overgenomen. Dat heeft de Thaise legerleider Prayuth Chan-ocha vandaag bekendgemaakt. De grondwet van het Zuidoost-Aziatische land is tijdelijk opgeschort. Eerder deze week beweerde het leger nog dat het niet van plan was om een coup te plegen.


De generaal liet vandaag via een televisie-uitzending weten dat het leger de rust in het land zal herstellen en politieke hervormingen zal doorvoeren. Om dat doel te bereiken, heeft het leger de macht overgenomen. Alle radio- en televisiestations moeten de reguliere programmering schrappen en mogen alleen nog maar datgene uitzenden wat het leger goedkeurt.

Prayuth Chan-ocha zei dat er in de betrekkingen met het buitenland niets zal veranderen.

Het leger zal troepen en voertuigen sturen om de demonstranten in de hoofdstad Bangkok weg te leiden van de plekken waar wordt gedemonstreerd. Het is niet toegestaan om met meer dan vijf personen samen te scholen. Politieke leiders, onder wie oppositieleider Suthep Thaugsuban, zijn van de straat geplukt en meegenomen.

Ook is er een avondklok ingesteld. In het hele land moet iedereen tussen 22.00 uur en 05.00 uur binnen blijven. De leider van de regeringsgezinde roodhemden heeft al laten weten de protesten voort te zullen zetten, ondanks de coup. Volgens de eerste berichten hebben de demonstranten inmiddels een protestplek vreedzaam verlaten. Wel zouden soldaten in de lucht hebben geschoten.

Het is nog onbekend of het Nederlandse reisadvies naar Thailand wordt aangescherpt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde daar nog niet op ingaan. Nederlanders in Thailand wordt aangeraden om lokale media te volgen en de website en het twitteraccount van de Nederlandse ambassade in Bangkok in de gaten te houden.

Maandenlange protesten
Thailand, en dan met name de hoofdstad Bangkok, is al maanden verdeeld tussen de roodhemden (die op hand zijn van de regering) en de geelhemden (de oppositie).

Nadat premier Thaksin Shinawatra in 2006 uit zijn ambt werd gezet wegens corruptie en opvolger Yingluck Shinawatra, zijn zus, deze maand hetzelfde lot beging, eiste de oppositie een nieuwe regering. Yingluck werd door het Thaise Constitutionele Hof begin deze maand de laan uitgestuurd, maar haar regering bleef gewoon aan. Niwatthamrong Boonsongphaisan werd tijdelijk benoemd tot interim-premier.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten