Busje zat vol met mitrailleurs, granaten en raketwerpers
Een partij machinegeweren, granaten en raketwerpers die onlangs werd onderschept in Kroatië, was vermoedelijk op weg naar een Nederlandse motorbende. Maar achter het stuur van de bus vol oorlogstuig zat een voormalige schoenenkoning: Jan van der L. runde ooit 40 Tango-winkels.
Op het oog is hij een onschuldige schoenhandelaar, maar toen Kroatische politieagenten vorige week in het stadje Kastela, in de buurt van Split, de deuren van de bestelwagen van de 64-jarige Jan van der L. opensloegen, zagen ze heel wat anders dan schoenendozen: kalasjnikovs, zes raketwerpers, pistolen met geluiddempers, een zware mitrailleur, handgranaten en dozen vol munitie en drugs.
De Kroatische speurders waren op het spoor van Van der L. gezet door de politie in Brabant. Die had al voor de jaarwisseling een tip gekregen over de smokkel van het zware wapentuig, met als eindbestemming Nederland.
Invallen
Op het moment dat Van der L. in Kroatië uit zijn wagen werd getrokken, viel de Nederlandse politie binnen op vier adressen in Brabant: drie in Den Bosch en één in Hedel. Een 42-jarige man uit Den Bosch wordt beschouwd als hoofdverdachte van het wapentransport. Daarnaast werd nog een 38-jarige plaatsgenoot van de Bosschenaar gearresteerd.
In Kroatië zijn ook tien mensen opgepakt, onder wie topcrimineel Miro P. Het zware wapentuig zou zijn bedoeld voor een motorbende in Nederland, melden media in België, maar de politie in Brabant wil dat 'in het belang van het onderzoek' niet bevestigen.
Tango Shoes
De Bosschenaren zouden bekenden zijn uit het Nederlandse criminele milieu. Dat geldt zeker niet voor de aangehouden chauffeur van het bestelbusje vol oorlogstuig, Jan van der L. De geboren Waalwijker maakte furore én vele miljoenen in de schoenenhandel. Zijn bekendste 'wapenfeit' uit die carrière: de schoenwinkelketen Tango Shoes. Op het hoogtepunt had van der L. zo'n 40 vestigingen in Nederland, Duitsland en zelfs Oostenrijk en Tsjechië.
De grote schoenenketen gaat in 2002 echter op de fles. Alleen al in Nederland belanden 150 medewerkers noodgedwongen thuis. ,,Waardoor het misging, weet ik niet exact. Maar hij is dat nooit te boven gekomen," zegt voormalig zakenpartner Hans Vrinten, die Van der L. al sinds de schoolbanken kent. Vrinten zat destijds ook in de schoenhandel en verdient nu zijn geld in het vastgoed. ,,Daarna heeft Jan het nog een paar keer opnieuw geprobeerd, ook weer in de schoenhandel, maar dat kwam niet van de grond.''
Vrinten had tot vorige week nog geregeld contact met Van der L. en zegt 'totaal verrast' te zijn door het nieuws dat de voormalige schoenenreus volgens justitie in de wapensmokkel is gegaan. ,,Hij had handeltjes,'' zegt Vrinten. ,,Maar dit had ik nooit gedacht. Bij mijn weten waren die faillissementen lang geleden afgehandeld en had hij geen grote schulden.''
Opvallend is wel dat de luxe nieuwbouwvilla met zwembad van Van der L. en zijn vrouw in Poppel te koop staat voor 700.000 euro. Het stel had willen vertrekken naar Ibiza, wordt daar gezegd.
Zakenman
Een andere goede bekende van Van der L., die anoniem wil blijven, zegt dat de ex-schoenenkoning wél aan de grond zat. ,,Hij was als schoenenkenner op modegebied heel goed, maar dan ben je nog geen goede zakenman. Hij dacht altijd groot, een paar winkeltjes was nooit genoeg. Ik had nooit gedacht dat hij in de wapenhandel kon gaan.''
Hoe Van der L. in contact is gekomen met Kroatische topcriminelen, blijft nog onduidelijk. De vrouw van Van der L. heeft in Kroatische media gezegd dat haar man in de tang zat bij Kroatische criminelen. Hij zou geld van ze hebben geleend. Van der L. zou niet hebben geweten dat hij oorlogstuig naar Nederland moest smokkelen.
Raketwerper
Dat er behalve een machinegeweer en mitrailleurs ook raketwerpers onderweg waren naar Nederland, is uitzonderlijk, maar niet nieuw. Er zijn enkele aanslagen met dit zware wapentuig bekend. Het liquidatieproces in Amsterdam begon in 2007 met een raketaanslag op de zwaar beveiligde rechtbank 'De Bunker'. In 2011 beschoten twee jonge criminelen de rechtbank aan de Amsterdamse Parnassusweg met een antitankgranaat.
Het is ook niet voor het eerst dat motorbendes in verband worden gebracht met dergelijke zware wapens. Bij een grote politieactie in 2011, waarbij verschillende Satudarahleden uit Tilburg werden opgepakt, werd ook een raketwerper gevonden. In de jaren '90 woedde in Denemarken een felle oorlog tussen de Hells Angels en de Bandidos. In 1996 werd het clubhuis van de Hells Angels beschoten met raketwerpers. Er kwamen twee mensen om.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten