dinsdag 13 oktober 2015

VN dringen aan op snel akkoord VS-Rusland

Er zijn 40.000 mensen op drift geraakt. © epa.


De VN-gezant die gesprekken moet beleggen om een einde te maken aan de oorlog in Syrië, zegt dat hij eerst hoopt op een snel akkoord tussen Rusland en de Verenigde Staten. Die kunnen daarna het hart vormen van een of meer contactgroepen van landen, zei VN-gezant Staffan de Mistura maandag.

De Mistura zei dat hij dinsdag gesprekken voert in Moskou en daarna in Washington. Volgens hem maakt het escalerende geweld het dringend noodzakelijk om de dialoog te openen tussen de Syrische regering en de oppositiegroepen.

,,Wat we tegen elke prijs moeten voorkomen op dit moment is een voortzetting van het conflict en een opsplitsing die nu al als mogelijkheid wordt gezien en die wij als dramatisch zouden beschouwen'', zei De Mistura in Genève. ,,De situatie zou een giftig soort cocktail kunnen worden, een combinatie van een slepend Afghanistan met schaduwen van Libië en Somalië. Daarom is het nodig dat een dwingend politiek proces nu begint.''

Door de inmenging van Rusland in de burgeroorlog heeft de situatie een ,,nieuwe dynamiek'' gekregen en zijn in korte tijd nog eens 40.000 mensen op drift geraakt, aldus de gezant.




Bron
Lees ook: Koenders: Europa op één lijn over Syrië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten