maandag 30 november 2015

Geen geld voor Turkije als vluchtelingenstroom niet afneemt


Turkije krijgt 3 miljard voor opvang illegale migranten

© anp.


Europa heeft een eerste belangrijke stap gezet om een eind te maken aan de asielcrisis. In ruil voor harde euro's en nauwere banden met Europa, gaat Ankara de belangrijkste toevoerweg van vluchtelingen afsnijden. Het gaat om de route via Turkije en Griekenland. Voor Nederland gaat het allemaal wel erg hard.

Turkije zal aan strikte voorwaarden moeten voldoen om zijn visumliberalisering binnen te halen, aldus premier Mark Rutte zuinigjes na de ingelaste top in Brussel met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Ook in het toetredingsoverleg zal Europa zich niet soepeler opstellen.

Daarnaast wordt de 3 miljard - waaraan Nederland, op grond van de omvang van zijn economie, 170 miljoen bijdraagt - in schijfjes uitgekeerd en houdt de betaling onmiddellijk op als de stroom asielzoekers niet zichtbaar terugloopt.

Turkije zelf gaf al dik 8 miljard dollar uit aan de circa 2,5 miljoen vluchtelingen die het tot nu toe heeft opgevangen.

Verstandshuwelijk
Dat het om een verstandshuwelijk gaat en niet om echte liefde bleek overduidelijk. De Turkse premier Davutoglu nam in zijn lofrede het woord 'vluchtelingen' één keer in de mond en concentreerde zich verder op de gezamenlijke toekomst van Turkije met Europa.

In de aanloop daarnaartoe komt er een dialoog over antiterreur, energie en economisch beleid en twee keer per jaar een nieuwe EU-Turkijetop. Omgekeerd sprak president Tusk bijna alleen over de vluchtelingen.

In Europa was de aandrang om snel een asielakkoord te sluiten zo groot, dat leiders geen woorden vuil maakten aan de moord, zaterdag, op een prominente Koerdische advocaat, en evenmin aan de arrestatie van twee Turkse journalisten eerder vorige week, nadat ze hadden bericht over stiekeme Turkse wapenleveranties aan strijdende groepen in Syrië.

1,5 miljoen
Alleen al dit jaar kwamen via Turkije en Griekenland 1,5 miljoen illegale migranten naar Europa, aldus Europees president Donald Tusk.

Die toestroom moet zo snel mogelijk terug naar nul door de grenzen over land hermetisch te sluiten, de Egeïsche Zee beter te bewaken en vluchtelingen de drang tot doorreizen te ontnemen door ze in Turkije toegang tot het onderwijs en de arbeidsmarkt te geven.


Tegenzin
Ook moeten de leefomstandigheden in de opvangkampen drastisch beter worden. ,,Nu is de situatie daar zo slecht dat veel mensen, gestimuleerd door mensensmokkelaars, toch die gevaarlijke oversteek wagen," aldus premier Rutte, die als aankomend Europees voorzitter het akkoord mag gaan uitvoeren.

De prijs die Europa met frisse tegenzin betaalt, is hoog: voorlopig 3 miljard steun (alleen voor de komende 2 jaar; daarna mogelijk nog meer), vrijer reizen voor de ruim 75 miljoen Turken naar Europa (wellicht al vanaf oktober volgend jaar) en een belangrijke tempoversnelling in de in het slop geraakte Turkse toetredingsonderhandelingen. Het uiteindelijke doel: een Turks EU-lidmaatschap.




Bron
Lees ook: Mark Rutte: Asielstroom uit Turkije moet richting nul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten