vrijdag 20 juli 2012

Bioscoopschutter deed zich voor als 'The Joker'

Het lijkt erop dat James Holmes, de man die vandaag tijdens de première van de nieuwste Batman-film The Dark Knight Rises een bloedbad aanrichtte in een Amerikaanse bioscoop, en daarbij 12 mensen doodde, wilde een scène naspelen uit een Batmanfilm uit 2008. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse politie had Holmes op het moment van zijn arrestatie rood geverfd haar. Hij vertelde dat hij 'The Joker' was.


'The Joker' staat in de Batman-verhalen bekend als één van de grootste vijanden van de held. Volgens de woordvoerder van de politie lijkt Holmes 'compleet gestoord'. Volgens getuigen oogde hij ook 'akelig kalm'.

Volgens de politie raakten 38 mensen gewond bij de aanslag. De 24-jarige Holmes leek er rekening mee te hebben gehouden dat iemand terug zou schieten. Zijn helm, vest, broek en toque waren allemaal kogelwerend, zo bleek uit de persconferentie later vandaag. De politie was anderhalve minuut na de eerste melding ter plaatse en kon Holmes aldaar aanhouden. Zijn auto stond geparkeerd achter de bioscoop. De woning van Holmes zit vol explosief en brandbaar materiaal.

Traangas
Voor hij omstreeks middernacht het vuur opende op de bezoekers van de bioscoop in Aurora, Colorado, wachtte de dader rustig op het afgaan van twee explosieven, vermoedelijk traangas, die hij de zaal ingooide. Vervolgens vuurde hij eerst in de lucht, en daarna op het publiek.

'Hij had geen specifiek doelwit, hij ging gewoon los', zegt een van hen tegen 9News.com. De schutter, die zijn gezicht had afgeschermd met een gasmasker, en een ME-helm en kogelwerend vest droeg, zei geen woord tijdens zijn actie, en had een schietscène in de film uitgekozen om met zijn slachting te beginnen.

Schietend door gangpad
Hij stond vooraan in het theater, omgegeven met rook uit de 'bommen'. Voorts kwam de man in beweging en liep, al schietend, door het gangpad van de bioscoopzaal. 'Toen zijn jachtgeweer leeg was, liet hij het rustig vallen', zegt James Wilbur die op de tweede rij zat tegen The Denver Post.







Vervolgens pakte de schutter een ander wapen en begon weer te schieten. Wilbur, en zijn vrienden, doken weg achter de bioscoopstoelen. Terwijl andere mensen zich uit de voeten probeerden te maken, en richting de uitgangen gingen, nam de dader hen onder vuur.

'Ik dacht dat er geen uitweg meer was', zegt de getuige. 'Ik ging ervan uit geraakt te worden.' Sommige van de kogels gingen door de muur van de bioscoop en raakten personen in de aangrenzende zaal. Onder de slachtoffers zijn ook veel jonge kinderen.

Baby van 3 maanden
9News spreekt over een slachtoffertje van 6 jaar. Andere sites spreken over een baby van 3 maanden die met spoed naar het ziekenhuis zou zijn gebracht. 'Ik zag een agent naar buiten komen met een meisje in zijn armen', aldus een jonge man tegen NBC-zender KUSA. 'Ze bewoog niet, ze bewoog niet.'

Tanner Coon, die samen met een vriend en diens 12-jarige broertje bij de première was, hoorde de eerste schoten en zei tegen hen zich te laten vallen. Toen de gemaskerde man na zo'n 20 schoten even pauzeerde, zetten het drietal het op een lopen. 'Ik gleed uit en belandde op een mevrouw. Ik schudde haar, en zei dat we moesten gaan. Ze reageerde niet, en nam aan dat ze dood was', zegt Coon.

Boem, boem, boem
De 25-jarige Jennifer Seeger zat eveneens op de tweede rij. Holmes richtte zijn geweer op haar gezicht en beschoot, toen zij zich op de grond wierp, de mensen achter haar. De patroonhulzen vielen op haar hoofd, en verbrandden haar nek, terwijl de man bleef doorschieten. 'Het ging van boem, boem, boem. Om de paar seconden. Hij schoot op iedereen die wilde vluchten', zegt Seeger. Ze wist kruipend de zaal te verlaten.

Een andere getuige meldde aan The Denver Post dat ze zag hoe een ongeveer 9-jarig meisje in haar wang geraakt werd, en weer anderen in hun buik. De politie overmeesterde de schutter buiten, in de buurt van het bioscoopcomplex. Hij was in het bezit van een geweer, en een pistool. Een ander wapen werd in de bioscoop gevonden.

Lees verder
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten