maandag 16 juli 2012

Tropische ziekte in opmars

De West-Nijlkoorts, een tropische infectieziekte, wordt steeds vaker overgebracht in populaire vakantielanden als Italië en Griekenland. Daardoor mogen Nederlandse bloeddonoren die in een risicoland op vakantie zijn geweest, de eerste vier weken na thuiskomst geen bloed meer geven.

Dat schrijft het AD vandaag. De West-Nijlkoorts, die vroeger voornamelijk op het Afrikaanse continent voorkwam, wordt overgebracht door besmette muggen. 20 procent van de geïnfecteerde mensen loopt griepachtige verschijnselen op, minder dan 1 procent krijgt last van een ernstiger variant die gepaard kan gaan met neurologische verschijnselen. Tegen de infectie bestaat geen vaccin.

Ruime marge
De ziekte manifesteert zich binnen 2 tot 14 dagen na besmetting. Voor bloeddonoren wordt een ruime marge in acht genomen. In het AD zegt Hans Zaaijer, hoogleraar bloedoverdraagbare infecties aan de Universiteit van Amsterdam: 'De tijd dat je alleen een tropische ziekte opliep in een tropisch land, is voorbij.'

Knokkelkoorts
Vanwege de opmars van het virus in het zuiden van Europa wordt bloeddonoren tegenwoordig ook gevraagd recente vakantiereizen in Europa op te geven. Naast het West-Nijlvirus vormen ook knokkelkoorts ('dengue') en chikungunya een steeds groter probleem. Vakantiegangers in risicogebieden wordt aangeraden zich in te smeren met een krachtig insectenwerend middel dat DEET bevat.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten