dinsdag 10 juli 2012

Wetenschappers ontwikkelen T-shirt dat mobieltje kan opladen

Er is hoop voor wie last heeft van de vaak betrekkelijk korte levensduur van mobiele telefoons en andere apparaten. Wetenschappers van de universiteit van Carolina hebben namelijk een manier gevonden om stroom te genereren met goedkope T-shirts.

Dat schrijft de BBC vandaag. De wetenschappers hebben het T-shirt dusdanig bewerkt, dat het een condensator wordt. Daardoor kan er een elektrische lading in opgeslagen worden, die onder meer kan worden gebruikt voor het opladen van mobieltjes, tablets en andere draadloze apparaten.

Flexibel
Om dat voor elkaar te krijgen weekten ze een doodnormaal in de winkel gekocht T-shirt in fluoride, en bakten ze het vervolgens op een hoge temperatuur in een zuurstofvrije oven. Het katoen veranderde daardoor in een speciale stof die een elektrische lading heeft, maar die nog steeds flexibel is - en dus gewoon gedragen kan worden.







Door kleine delen van de stof als elektrode te gebruiken, wisten de wetenschappers het T-shirt dezelfde eigenschappen te geven als een condensator: een elektrische component die elektrische lading en elektrische energie opslaat.

Door een laagje mangaanoxide met de dikte van een nanometer over het T-shirt te plaatsen, konden ze de opslagcapaciteit nog verder vergroten. Genoeg om een iPhone of een iPad mee op te laden dus. Er zou dan alleen nog maar een plugje in het T-shirt verwerkt moeten worden om het apparaat in te steken.

Capaciteit
Kwalitatief blijkt het 'oplaad-shirt' niet of nauwelijks onder te doen voor een traditionele oplader: na duizenden keren opladen was de capaciteit slechts vijf procent minder geworden.

Overigens is het idee van een T-shirt als oplader niet helemaal nieuw. Orange kwam eerder al met een prototype van een shirt dat smartphones kan opladen met behulp van geluidsgolven.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten