dinsdag 4 september 2012

Brandwonden door crème 'kwakzalver' Rineke van den B.

Het Openbaar Ministerie zoekt slachtoffers van de vermoedelijke kwakzalver Rineke van den B. De politie heeft de 52-jarige afgelopen vrijdag opgepakt tijdens opnames van het programma Tros Radar. Ze verkocht zogenoemde zwarte zalf en beweerde dat huidkanker daarmee te genezen was, terwijl het goedje ernstig letsel kan veroorzaken, zoals brandwonden. Dat meldt het AD.


Zelf gelooft Van den B. er heilig in. Koop een potje 'zwarte zalf' en je bent genezen van huidkanker. Slagingspercentage: 99 procent. Iets wat geen enkele oncoloog kan garanderen. Je hoeft het maar één keer op te smeren en kunt er je leven lang mee doen. En dat voor slechts 43 euro.

Verborgen opnames
Tijdens bijeenkomsten door het hele land prees Rineke van den B. uit Oud-Beijerland op deze manier haar 'wondermiddel' aan. Ze ontraadde mensen zelfs de reguliere gezondheidszorg, weet redacteur Kelly Valk van Tros Radar. Valk bezocht een bijeenkomst van Van den B. en maakte verborgen opnames. Ze deed alsof haar moeder huidkanker had. 'Ik vroeg haar of het met die zalf nog noodzakelijk was om chemotherapie te volgen. Dat was niet nodig vertelde ze.'

Haar zogenaamde wondermiddel 'zwarte zalf' zou eeuwen geleden door de indianen zijn ontdekt. Door het goedje op te smeren ontstaat een zwarte korst. Als deze er afvalt, is de kanker volgens Van den B. genezen. Maar in werkelijkheid is het middel verboden in landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Australië.








Brandwonden en littekens
Volgens de autoriteiten daar lopen gebruikers een groot risico op ernstig letsel, zoals brandwonden en littekens. Op internet zijn allerlei foto's en verhalen te vinden van slachtoffers bij wie de neus is weggevreten, mede door de zuren in de zalf. Tros Radar heeft een potje laten onderzoeken door de KNMP, de brancheorganisaties van apothekers. Wat de precieze samenstelling van het goedje was, konden de onderzoekers niet vaststellen. 'Maar het spul heeft een vergelijkbaar effect met zoutzuur,' zegt Valk. Deskundigen waarschuwen dan ook voor de corroderende werking van de zalf, die de huid ernstig kan aantasten. Ook via internet prijst Van den B. de zwarte zalf aan.

Lieve vrouw
Volgens Valk komt Van den B. over als een lieve vrouw, die heilig gelooft in wat ze vertelt. 'Tegelijkertijd vertelde ze tijdens de bijeenkomst dat ze de ingrediënten voor de zalf het land binnensmokkelt door te doen alsof het om ongedierteverdelger gaat. Op de potjes die ze verkoopt staat ook schoensmeer, omdat ze weet dat het anders niet verkocht mag worden.'

Opgepakt
Na aanwijzingen van het programma heeft de politie de vrouw afgelopen vrijdag opgepakt. Van den B. wordt verdacht van toebrengen van gezondheidsschade, waarvoor een maximumstraf geldt van vijftien jaar.

Ondanks de gruwelijke verhalen van slachtoffers die op internet staan, weet Tros Radar niet of er ook in Nederland gedupeerden zijn. Het Openbaar Ministerie heeft daarom een telefoonnummer opengesteld via de Inspectie voor de Gezondheidszorg (088-1205000).

Bron

Radar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten