woensdag 5 september 2012

Orkaan zorgt voor 15.000 stinkende ratten op stranden

 De orkaan Isaac raasde vorige week langs de Amerikaanse zuidkust. De schade voor de mens viel mee, maar heeft een slachting onder een bepaalde faunasoort ontketend. Enkele dagen na de storm werden de stranden plots overspoeld met duizenden dode en zwaar stinkende beverratten.

De stranden van de kust langs van de Amerikaanse staat Mississippi moesten worden gesloten, terwijl honderden schoonmakers in beschermende kleding hun handen vol hebben aan het opruimen van de rottende kadavers.

Beschermende kleding is in dit geval noodzakelijk, naast de stank verspreiden de lijken ook ziektekiemen. Bij een eerdere opruimactie werden opruimers die zich niet goed hadden beschermd ziek. De stank is extra penetrant omdat de lijken in het water opzwellen en wanneer ze eenmaal aan land aanspoelen openbarsten.

Kenners schatten dat er tussen de 15.000 en 18.000 ratten langs de waterrand liggen. Mondjesmaat spoelen er nog steeds kadavers aan. Een medewerker van de regionale milieudienst wist nog te melden dat de lijken 'gewoon' met het huisvuil mee worden verbrand.

Beverratten komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, maar komen ook in onze omgeving voor, ze kunnen tot 60 centimeter lang worden en tot negen kilo zwaar. De beesten zijn schadelijk omdat ze tunnels graven en daardoor dijken kunnen aantasten. Ze zijn niet zeldzaam of beschermd en worden (net als muskusratten) actief bestreden.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten