maandag 3 december 2012

Afghaans meisje (14) dat huwelijk weigerde onthoofd

Een 14-jarig meisje is vorige week in Afghanistan onthoofd omdat ze een huwelijksaanzoek weigerde. Gastina, een meisje in het zevende jaar van haar school, werd door twee broers aangevallen toen ze op weg was om drinkwater te halen in de provincie Kunduz.

Een woordvoerder van de politie in Kunduz vertelde The Daily Beast dat het meisje geen enkele kans had. 'Ze lieten haar niet eens om hulp roepen'. Volgens Nadiya Guyah, namens de provincie verantwoordelijk voor vrouwenzaken, werd Gastina 'op gruwelijke wijze onthoofd'.

Twee broers zijn opgepakt na de moord, die vorige week dinsdag plaatsvond. Een van de twee had Gastina meerdere malen ten huwelijk gevraagd, maar ze weigerde. De broers en hun familie bedreigden de familie van de 14-jarige Gastina al langer, omdat ze een weigering niet zouden accepteren.

De twee wachtten Gastina op terwijl ze drinkwater ging halen bij een bron op ongeveer 500 meter van haar huis in de provincie in het noorden van Afghanistan. Met een jachtmes sneden ze haar keel door tot op het bot. De broers vluchtten daarna na hun huis, kleedden zich om en probeerden te vluchten, maar werden gearresteerd. Volgens de politie leken de twee 'angstig en nerveus' bij hun aanhouding. De bebloede kleren en het moordwapen werden later gevonden. Over een aanklacht is nog niets bekend.

Familie-eer
Geweld tegen meisjes en vrouwen in Afghanistan komt vaker voor. In het oosten van het land zijn gevallen bekend van tienermeisjes die zijn verminkt door neuzen en oren af te snijden, of die zijn aangevallen met bijlen, omdat ze op de een of andere manier de familie-eer hebben geschonden. Ook zijn er meer zelfmoordpogingen onder vrouwen die een huwelijk in gedwongen worden.






Volgens Nadiyah Guyah is de moord van dinsdag een voorbeeld in een groeiend aantal geweldsuitbarstingen in de provincie. In de afgelopen acht maanden zijn er volgens haar al elf vergelijkbare incidenten geweest, tegenover zes in heel vorig jaar. 'Het is een cultureel probleem in onze maatschappij', zei Guyah. 'We willen graag dat voor dit soort vergrijpen de doodstraf wordt ingevoerd.' Maar vaak genoeg komen de daders weg met een lichte of zelfs geen straf.

'Grimmige werkelijkheid'
The Daily Beast sprak een voormalige televisiepresentatrice, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden. De echtgenoot van de vrouw werd in 2003 door de Taliban vermoord, waardoor ze alleen overbleef met zes kinderen. De familie van de man probeerde haar te dwingen te trouwen met zijn broer omdat een ongetrouwde vrouw in hun midden oneervol zou zijn. De vrouw weigerde, maar vluchtte daardoor naar Pakistan. 'Ik heb geluk gehad. Als ik arm en onopgeleid geweest was, was ik opgesloten of afgeslacht als een beest.'

'De claim van de internationale gemeenschap om het leven van vrouwen in Afghanistan te verbeteren is een illusie', zei de vrouw verder. 'Afghaanse mannen houden vrouwen in een eeuwenoude wereld gevangen. Helaas is de dood van Gastina de grimmige werkelijkheid.'

Nederland leidt op dit moment een politietrainigsmissie in Kunduz, waarbij Afghaanse agenten worden opgeleid.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten