woensdag 5 december 2012

Vier doden bij aanvaring Noordzee

Door het zinken van een vrachtschip na een aanvaring zijn woensdagavond vier mensen om het leven gekomen. Dat zei Peter Verburg van het Kustwachtcentrum in Den Helder op de NOS-televisie. At opvarenden worden nog gemist, maar volgens een woordvoerder van de kustwacht is de kans dat ze neven 'minimaal'.

Volgens Verburg wordt er op dit moment nog druk gezocht naar vermisten. Of de zoektocht de hele nacht door zal gaan is nog onduidelijk. Over de vermisten zei hij: 'Het zal best moeilijk worden, die mensen zijn niet in een overlevingspak in het water terechtgekomen'.

De reddingswerkers moeten metershoge golven trotseren bij de zoektocht naar de bemanning. De golven zijn momenteel 3,5 meter hoog. Dat is hoger dan normaal, aldus Rijkswaterstaat. Er staat bovendien windkracht 7. De temperatuur van het zeewater is 10 graden, gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

Vermisten
De autoriteiten kunnen nog geen duidelijkheid geven over de precieze aantallen, vermisten, doden en geredde personen. Volgens het Kustwachtcentrum moeten de bemanningslijsten nog worden onderzocht op het exacte aantal opvarenden. De politiewoordvoerder sprak van mogelijk zelfs 25 opvarenden, en niet van 24 zoals eerder werd gecommuniceerd.

Volgens de politiewoordvoerder zijn vier geredde personen inmiddels overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum. Zeven opvarenden zouden naar ziekenhuizen in België zijn gebracht. Drie mensen zouden op een ander schip of een reddingsschip terecht zijn gekomen.

De aanvaring had plaats rond 19.40 uur op zo'n 65 kilometer uit de kust van Zeeland. Het vrachtschip, met 24 mensen aan boord, is gezonken. Het containerschip liep nauwelijks schade op. Het vrachtschip vervoerde auto's en is 148 meter lang.





Vlotten
Dertien opvarenden zijn uit het water of van vlotten gehaald door helikopters van onder meer de kustwacht, meldt de KNRM. Vier drenkelingen zijn per helikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam overgebracht, zeven mensen zijn met een Belgische reddingshelikopter naar Koksijde gevlogen, de twee andere bemanningsleden zijn op schepen in de buurt van het ongeluk opgevangen. Volgens de KNRM zijn de dertien niet in levensgevaar.

Reddingsoperatie
Naast drie reddingschepen van de KNRM zijn twee marineschepen, een vliegtuig van de kustwacht, vijf helikopters en enkele schepen die in de buurt van het ongeluk waren aan het zoeken naar overlevenden.

Volgens een woordvoerder van de KNRM kan iemand met een overlevingspak uren in het water liggen en overleven. Zonder zo'n overlevingspak is drie uur in het water van de Noordzee lang.

Over het hoofd gezien
Het gezonken vrachtschip vaart onder de vlag van de Bahama's en heet Baltic Ace. Het was van Zeebrugge, in België, op weg naar Finland. Het containerschip voer van Schotland naar Antwerpen. Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij lijkt het er niet op dat het weer de oorzaak van de aanvaring was. De twee schepen hebben elkaar waarschijnlijk over het hoofd gezien.

Aanvaring tussen twee vrachtschepen op Noordzee, 30nm uit de kust van Zeeland. Bijbehorend Navtex-bericht. © Scannernet.nl.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten