zaterdag 8 december 2012

'Plaatselijk extreem glad vannacht'

In de loop van vanavond doet een dooiaanval zijn intrede in Nederland. Sneeuwbuien zullen overgaan in regen en omdat het aan de grond vriest kan het verraderlijk glad worden vannacht. Dat voorspelt Michiel Severin van Weerplaza.

Vanavond is het nog vijf graden onder nul, maar in de overgang naar morgen lopen de temperaturen op tot ruim boven nul. De sneeuw zal in de loop van de avond of nacht overgaan in regen. Weerplaza waarschuwt daarom voor ijzel waarbij extreme gladheid gepaard gaat.

'Vooral het oosten en zuidoosten van Nederland kunnen hinder ondervinden van ijzel', vertelt Severin. 'De kustprovincies ontspringen mogelijk de dans'. 'Mensen die vanavond en vannacht de weg op gaan kunnen de weerberichten maar beter goed in de gaten houden'.

Code oranje
Ook het KNMI waarschuwt voor mogelijk extreem weer in een groot deel van het land. In het noorden van het land is dat al het geval, meldde het weerinstituut rond 21.30 uur. De ijzel breidt zich uit naar het oosten en zuidoosten. Plaatselijk valt ook sneeuw. De waarschuwing ('code oranje') geldt voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Vriezen of dooien?
Zondag en maandag dooit het in Nederland, maar de thermometer zal niet lang temperaturen boven de nul aanwijzen. 'Vanaf dinsdag dalen de temperaturen weer en tot en met donderdag is het koud. Daarna is het volgens Severin onduidelijk wat het weer gaat doen. Het zal een strijd worden tussen warme en koude lucht en zoals het er nu voor staat zijn de kansen 50/50.'

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten