maandag 21 januari 2013

Aanslag op Bulgaarse politicus 'was een stunt'

De mislukte aanslag zaterdagochtend op Ahmed Dogan, oprichter en voorzitter van de Beweging voor Rechten en Vrijheden, was een stunt, volgens The Guardian. Het pistool was gevuld met pepperspray en twee losse flodders bedoeld om lawaai te maken, meldt de Bulgaarse justitie. 'Met dit wapen kun je geen mens doden. Met deze kogels kun je ook geen mens doden', aldus woordvoerder Boris Sarafov.


De schutter was Oktai Enimehmedo, een 25-jarige Turk. Enimehmedo had thuis een briefje achtergelaten voor zijn moeder waarin stond dat hij niet de intentie had op de partijleider te vermoorden. Hij wilde slechts aantonen dat Dogan niet onaantastbaar is. Enimehmedov is eerder veroordeeld voor het bezit van verdovende middelen, overvallen en vandalisme.

Volgens Ivan Dikov, redacteur bij Sofia News Agency, was de aanslag een vooropgezet plan van de partij van Dogan. 'Het lijkt erop dat dit een poging was om de partij in een slachtofferrol te positioneren. Om stemmen te winnen.' Later dit jaar zijn er verkiezingingen in Bulgarije. 'Hij mocht Dogan. Hij was teleurgesteld in het feit dat Dogan niet eerlijk was tegen zijn eigen mensen', aldus directeur Nedelcho Stojchev van het psychologisch instituut van het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken tegen het Bulgaarse persbureau Novinite.

Partijcongres
Dogan heeft een Turks-Bulgaarse achtergrond. Hij leidt de Beweging voor Rechten en Vrijheden sinds 1990. Dogan is in opspraak geweest na beschuldigingen van corruptie, maar daarvan werd hij in 2010 vrijgesproken.

De aanslag vond plaats in het Nationaal Cultuurpaleis, waar een partijcongres werd gehouden. Bij dat congres was ook VVD'er Hans van Baalen aanwezig in zijn rol als voorzitter van de Liberale Internationale, een organisatie van liberale partijen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten