zaterdag 26 januari 2013

ANWB waarschuwt voor spekgladde wegen

De temperatuur in De Bilt is zaterdag gestegen tot boven het vriespunt. Bij het weerstation van het KNMI was het aan het begin van de avond 0,4 graden. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van 12 dagen achter elkaar met vorst. Dat heeft het KNMI laten weten. De laagste temperaturen werden in de nacht van 15 op 16 januari gemeten. In het dorp Herwijnen in de Betuwe daalde het kwik tot 18 graden onder nul. Aan de grond was het zelfs onder de min 20.


Door een combinatie van dooi en harde wind begint het ijs rond het IJsselmeer te kruien. Daardoor is een metershoge ijsmuur ontstaan bij de vuurtoren van het schiereiland Marken. Ook aan de andere kant van het meer, bij het Friese Stavoren, hopen de ijsschotsen zich op.

De ANWB waarschuwt dat het vanavond en vannacht op alle wegen glad kan worden door bevriezing van natte weggedeelten. Dit komt doordat de vorst nog in de grond zit.






Volgens weerbureau Weerplaza.nl vriest het vrijwel overal. Morgen overdag blijft het regenen en neemt de gladheid langzaam af. Het wordt 3 graden in Groningen, 8 in Zeeland bij een stevige zuidenwind. In de nacht naar maandag is er wederom kans op gladheid, daarna is de vorst weg.

Waterschade
Als de dooi inzet, ontstaat veel waterschade door kapotgevroren leidingen die ontdooien. Die verwachting sprak installateursvereniging Uneto-VNI uit.

Wanneer leidingen ontdooien, gaat het water weer stromen en loopt het door scheuren weg. Om schade te voorkomen kunnen volgens de brancheorganisatie bewoners zelf al vast goed kijken of zij scheurtjes in leidingen aantreffen. Als dat zo is, moeten ze meteen het water afsluiten en kunnen ze deskundige hulp inroepen.

Vooral bij kranen die minder vaak worden gebruikt kunnen problemen opduiken. Het gaat om de buitenkraan en kranen in bijkeukens, garages, schuurtjes of in kamers die liggen op het koude oosten. Ook in leegstaande woningen en vakantiehuizen is de kans op bevroren leidingen groot, aldus de vereniging.
Bewoners kunnen bevroren leidingen ook met een föhn ontdooien om te zien of die kapotgevroren is.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten