donderdag 18 april 2013

Nieuw spoor naar vader die gezin executeerde in Nantes

Er lijkt bijna twee jaar na de gruwelijke feiten eindelijk een doorbraak in de mysterieuze verdwijningszaak van Xavier Dupont de Ligonnès, de vader die in 2011 zijn gezin uitmoordde en de lijken begroef in de tuin van hun huis in Nantes.


Een  internationale klopjacht leverde geen enkel bruikbaar spoor op van XDDL, van wie de speurders niet weten of hij levend of dood is maar ze zijn wel overtuigd dat hij zijn vrouw en hun vier kinderen executeerde en vluchtte.

Nu ondervraagt de Franse recherche in München Claudia, een minnares van de vermoedelijke moordenaar. Xavier Dupont de Ligonnès zou geobsedeerd geweest zijn door Claudia die hij geregeld ging opzoeken in Duitsland. Hij wilde ook met haar trouwen, maar omdat hij een diepgelovige katholiek was en Claudia protestants zag de mysterieuze zonderling af van die plannen. De speurders hopen dat Claudia hen eindelijk op het spoor brengt van de gevluchte moordenaar.

Afgeslacht
In april 2011, bijna dag op dag twee jaar geleden, slachtte Xavier Dupont de Ligonnès zijn vrouw Agnès en zijn kinderen Arthur, Thomas, Anne en Benoît af met een vuurwapen. De wapenliefhebber, die enige tijd voor de moorden lid was geworden van een schietclub had hen eerst gedrogeerd en vervolgens afgemaakt met een welgemikt executieschot uit zijn pistool met een geluidsdemper.

Vervolgens begroef hij de lijken in de tuin en verdween met de noorderzon. De lijken werden pas enkele dagen later ontdekt.




Hotel
Het enige teken van leven dat de speurders na de vijfvoudige moord nog opvingen van XDDL, waren beelden van een bewakingscamera aan een een Formule 1-hotel in Roquebrune-sur-Argens in het zuidoosten van Frankrijk. Een internationaal aanhoudingsbevel en dito klopjacht leverde in twee jaar tijd niks meer op. Een recente speurtocht in oude mijnschachten in de Var bleek ook vruchteloos.

Reeks minnaressen
De speurders ondervroegen ook een reeks minnaressen van de even diepgelovige als mysterieuze man, die ook tot een satanistische sekte behoorde. De verhoren van zijn maîtresses in Frankrijk brachten ook geen soelaas, maar de onderzoekers wilden absoluut ook spreken met Claudia, XDDL's Duitse minnares. Die had hij ontmoet in het begin van de jaren '80 en al die jaren was de gezinsmoordenaar geobsedeerd door Claudia. Hij ging haar bezoeken, helemaal in Hannover.

ZDF-programma
De politie was ervan overtuigd dat hij de banden met Claudia nooit verbroken had. De Duitse recherche schakelde het ZDF-opsporingsprogramma 'Aktenzeichen ZY ungelöst' ('Dossier XY onopgelost') in. Het programma was geprogrammeerd voor februari, maar moest uiteindelijk niet uitgezonden worden omdat de Duitse speurders een spoor van Claudia hadden gevonden.

Zoektocht in mijnen
Eergisteren kregen de inspecteurs van Nantes dan eindelijk de kans om Claudia te gaan ondervragen in München. De speurders hopen met dat verhoor van de (gewezen?) minnares van Xavier Dupont de Ligonnès eindelijk een spoor van de moordenaar te vinden of tenminste zijn extreem complexe persoonlijkheid beter te begrijpen.

Ondertussen heeft Brigitte Lamy, de procureur in Nantes die het onderzoek leidt, bevestigd dat de zoektocht naar een spoor van XDDL in verlaten Zuid-Franse mijnen ook onverminderd wordt verdergezet. Komt er ooit nog een oplossing in deze even mysterieuze als intrieste moordzaak? De tijd zal het uitwijzen.

Bron  Bekijk de foto´s van deze zaak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten