vrijdag 19 april 2013

Vader verdachten Boston: 'zoon is een engel'

De Amerikaanse politie jaagt met man en macht op een 19-jarige jongen van Tsjetsjeense komaf, Dzjochar Tsjarnajev. Diens vader Anzor in het Russische Machatsjkala kan het niet geloven: Dzjochar 'is een echte engel, een tweedejaarsstudent geneeskunde en heel intelligent'. De vader zei dat 'we verwachten dat hij hier zijn vakantie doorbrengt'.

Dat laatste lijkt problematisch gezien de klopjacht van de Amerikaanse justitie en de beschuldigingen tegen Dzjochar. Hij zou een van de twee terroristen zijn die in Boston maandag bomaanslagen bij de finish van de marathon van de stad hebben gepleegd.

De andere verdachte is zijn oudere broer Tamerlan. Tamerlan is vrijdag in een vuurgevecht met de politie gedood en was 26 jaar oud. Volgens de vader zijn de jongens in een val van de geheime dienst gelopen.

Geweldsspiraal
De ouders van de twee zijn volgens Amerikaanse media in de eerste helft van de jaren 90 gevlucht uit Tsjetsjenië dat in een spiraal van geweld wegzakte na de opheffing van de Sovjet-Unie in 1991.

Dzjochar was een goed worstelaar op school in Cambridge, universiteitsstad en een voorstad van Boston. Hij gold als een voortreffelijke leerling en kreeg een studiebeurs van de gemeente. De buren noemde hem een hele lieve jongen. Amerikaanse media citeerden een voormalige klasgenote van Dzjochar die hem een heel rustige jongen noemde.

Kijk op de wereld
Op internet lijkt Dzjochar op een Russischtalig sociaal medium een voorkeur te hebben voor computerlinks die propaganda voeren voor een onafhankelijk islamitisch Tsjetsjenië of die islamitisch extremisme uitdragen. Hij stelt dat zijn kijk op de wereld door de islam wordt bepaald en dat zijn prioriteiten carrière en geld zijn.

Tamerlan werd geboren in Rusland en woonde volgens een in de VS wonende oom, Alvi Tsjarnajev, al sinds 2000 in de VS. Hij bokste al bijna 10 jaar en met succes. Tamerlan zei eerder tegen de pers dat hij moslim en erg religieus was en dat hij hoopte in het Amerikaanse olympisch boksteam te komen en de Amerikaanse nationaliteit te kunnen aannemen. Oom Alvi stond op slechte voet met zijn neef, maar Tamerlan belde hem donderdagavond om zich met zijn oom te verzoenen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten