zaterdag 20 april 2013

Nieuwe batterij kan mobieltje in één seconde opladen

Smartphones zijn geavanceerder dan ooit, maar de batterijen bleven tot nu toe relatief archaïsch. Wetenschappers aan de universiteit van Illinois hopen daar verandering in te brengen door de krachtigste microbatterijen ooit te ontwikkelen. Ze zouden tot duizend keer sterker zijn dan de bestaande lithium exemplaren en openen de weg naar een wereld waar mobieltjes binnen amper één seconde opgeladen kunnen worden.

'Het is een hele nieuwe kijk op batterijen. Ze kunnen veel meer kracht geven dan iedereen ooit had kunnen denken. De voorbije decennia werd heel veel elektronica steeds kleiner, maar de batterij liep altijd een beetje achter. Deze microtechnologie kan daar nu verandering in brengen', getuigt leidinggevend onderzoeker William King.

Vermogen vs energie
Met de huidige batterijen is het altijd kiezen tussen vermogen en energie. 'Wie veel energie nodig heeft, kan niet op veel kracht rekenen, en omgekeerd. Voor de hele interessante en moderne applicaties heb je ze echt alletwee nodig. Dat is wat onze batterijen trachten te doen', verklaart James Pikul.

De hoge prestaties zouden te danken zijn aan een interne driedimensionale microstructuur. Net als alle andere batterijen bevatten deze nieuwe exemplaren ook twee basiscomponenten: de anode (-) en kathode (+). Door verder te bouwen op een snel oplaadbaar kathode-ontwerp van professor Paul Braun kon een overeenstemmende anode gebouwd worden. De microbatterijen zouden tot duizend keer sneller kunnen laden dan de huidige technologie. In theorie zou een flinterdunne telefoon binnen minder dan een seconde opgeladen zijn.

Toekomst
Uiteraard zou een uitvinding als dit niet alleen gevolgen hebben voor onze mobiele telefonie. Ook medische toestellen, lasers, sensoren en heel wat andere applicaties kunnen vooruitgang boeken met dergelijke krachtbronnen. 'Eender welk elektronisch toestel is beperkt door de grootte van zijn batterij, tot nu!', besluit King.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten