maandag 20 mei 2013

Australië mogelijk eeuwen eerder ontdekt dan gedacht

Archeologen willen met een expeditie in Australië de herkomst bepalen van vijf koperen muntjes die mogelijk een nieuw licht werpen op de moderne geschiedenis van het continent.


De Australische wetenschapper Ian McIntosh, hoogleraar antropologie aan de Amerikaanse universiteit van Indiana, is van plan om een archeologische expeditie te starten in de deelstaat Northern Territory. Daar werden in 1944 vijf koperen muntjes gevonden, die zo'n 1000 jaar oud zijn.

De vondst suggereert dat Australië al honderden jaren eerder is ontdekt door zeevaarders dan tot nu toe werd aangenomen.

Tijdens de expeditie zal er archeologisch onderzoek worden verricht op de vindplaats van de munten, die is aangegeven op een 70 jaar oude landkaart. Dat meldt de Australische krant The Age.

Havenstad
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de Australische soldaat Maurie Isenberg de muntjes vlak bij zijn radarpost op een van de eilanden aan de noordkust. Op een landkaart gaf hij met een X de vindplaats aan. Uit onderzoek bleek in 1979 al dat het muntgeld ongeveer 1000 jaar oud was.

Aangenomen wordt nu dat de muntjes, die tussen 900 en 1300 gemaakt moeten zijn, afkomstig zijn van het voormalige Afrikaanse sultanaat Kilwa, een eiland vlak bij Tanzania. Daar lag ooit een bloeiende havenstad, met handelsroutes naar India.

Janszoon
Tot op heden staat in de geschiedenisboeken dat het Australische continent voor het eerst in 1606 werd bezocht door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon. McIntosh hoopt met nieuw archeologisch onderzoek aan te tonen dat de Nederlander niet de eerste zeevaarder was die aan land ging in Australië.

Bij zijn expeditie in North Territory zal de wetenschapper zich echter niet alleen richten op de vindplaats van de oude munten. Hij gaat ook onderzoek doen naar een legende over een oude grot van de Aboriginals in het gebied.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten