zaterdag 25 mei 2013

Mogelijk spoor seriemoordenaar prostituees

Een politieteam dat onderzoek doet naar 85 nooit opgeloste moorden op voornamelijk prostituees in Nederland is mogelijk een seriemoordenaar op het spoor. Leider René Bergwerff van het coldcaseteam zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat de politie in vijf zaken overeenkomsten heeft gevonden.

Het gaat om moorden die de afgelopen 25 jaar in Rotterdam zijn gepleegd. Het team heeft overeenkomsten gevonden in de zaken van Beppie Michels, Mientje van Balkom, Beredina Stijger, Francis Garcia-Hofland en Jeanet Sip.

De belangrijkste overeenkomst is dat bij vier van de vijf vrouwen sprake was van een doorgesneden keel. Ook zijn soortgelijke seksuele handelingen gepleegd met het slachtoffer. Verder waren de slachtoffers afgedekt met op de vindplaats aangetroffen materialen.

De afgelopen 30 jaar zijn in ons land 127 prostituees vermoord. Daarvan zijn 42 zaken opgelost. Bij de overige 85 wordt als het kan nieuw DNA-onderzoek gedaan.

Volgens procureur-generaal Marc van Nimwegen liggen nog honderden andere coldcasezaken te wachten. Van alle zaken van voor 2001 wordt opnieuw naar DNA-sporen gekeken die kunnen worden vergeleken in de DNA-databank, omdat sindsdien de technieken zijn verbeterd.

Het Openbaar Ministerie bekijkt in 20 tot 25 zaken of grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek mogelijk is zoals in de zaak-Marianne Vaatstra. Van Nimwegen pleitte in Nieuwsuur voor verruiming van de wettelijke mogelijkheden voor DNA-onderzoek. Zo mag men nu bijvoorbeeld alleen de oogkleur achterhalen, terwijl technisch het al mogelijk is om haar- en huidskleur te achterhalen. In de toekomst zou op basis van DNA-materiaal zelfs een soort compositiefoto kunnen worden gemaakt.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten