maandag 6 mei 2013

Overleg babymelkpoeder verder met overheid

De supermarkten en producenten van babymelkpoeder willen samen met de overheid bekijken hoe de handel van babymelkpoeder vanuit Nederland naar China is te bemoeilijken. De enorme hoeveelheden babymelkpoeder die naar China verdwijnen, zijn er de oorzaak van dat in de schappen in Nederland soms niks meer is te vinden. Ook de Chinese ambassade zal bij het overleg worden betrokken.

Dit zei directeur Philip den Ouden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maandag na spoedoverleg met supermarktkoepel CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) over de kwestie.

Nutricia, Friso en Nestlé hebben hun productie al met tientallen procenten opgevoerd, maar het probleem blijft onverminderd bestaan. In China is sinds het melamine-schandaal in 2008 nog maar weinig vertrouwen in de melkpoeder die in eigen land wordt geproduceerd. Veel westerse landen, waaronder Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland, hebben nu last van een enorme hamsterwoede bij de Chinezen.

In Nederland is babymelkpoeder 'in de breedte nog wel voldoende verkrijgbaar', onder meer via de huismerken. Maar de keuzevrijheid is beperkt, zegt Den Ouden. 'De fabrikanten proberen het maximum te leveren en de beperkingen die supermarkten aan hun klanten opleggen hebben de limiet bereikt.'

Ondanks deze maatregelen is het probleem niet opgelost. De producenten en supermarkten willen zich daarom richten op maatregelen die de handel van babymelkpoeder naar China aan banden legt. De koepelorganisaties wijzen er in dit verband op dat de import van deze producten in China illegaal is, omdat ze niet aan de juiste etikettering voldoen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten