zaterdag 11 mei 2013

Nederlanders vast voor digitale bankoverval van 34 miljoen euro

Twee Nederlanders zitten in Duitsland vast op verdenking van betrokkenheid bij een grote cyberbankroof. Dat heeft de Duitse justitie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een 56-jarige vrouw en haar 34-jarige zoon.

De twee zijn al in februari gearresteerd in Düsseldorf. Ze zouden met vervalste bankpassen geld hebben opgenomen. Hackers uit de Verenigde Staten zouden zich toegang hebben verschaft tot de computersystemen van een aantal banken en manipuleerden op die manier de gegevens op de passen.

Arrestaties
Eerder werd bekend dat de politie van New York zeven mensen aangehouden heeft die worden verdacht van een razendsnelle fraude met creditcards. Door via internet de kredietlimieten van de kaarten te manipuleren, wisten ze bij geldautomaten over de hele wereld 45 miljoen dollar (34 miljoen euro) buit te maken in een paar uur tijd.

Twee banken uit het Midden-Oosten zouden de voornaamste slachtoffers zijn van de bende cyberhackers. De buit werd uit geldautomaten in 27 landen gehaald, aldus het Amerikaanse Openbaar Ministerie donderdag.



Geldautomaten
Het gaat om een aantal acties, waarvan de twee grootschaligste zich voordeden in december en februari. Bij een ervan werd binnen 10 uur 40 miljoen dollar buitgemaakt uit geldautomaten in 24 landen. Daarvoor waren 36.000 transacties nodig.

De zeven verdachten zouden deel uitmaken van de New Yorkse cel van de organisatie. Een achtste verdachte, volgens justitie de leider, zou op 27 april in de Dominicaanse Republiek om het leven zijn gebracht.

Enorme bankoverval
De New Yorkse openbaar aanklager Loretta Lynch bestempelde de fraude als een enorme bankoverval, maar dan in eentje de stijl van de 21ste eeuw: via internet, en wereldwijd. 'In plaats van geweren en maskers bediende deze cybermisdaadorganisatie zich van laptops en internet. Met de snelheid van het dataverkeer op internet bewoog de organisatie zich van de computersystemen van het internationale bedrijfsleven naar de straten van New York.'

Bron
Lees ook: Grootste 'bankoverval' van de 21ste eeuw: buit 34 miljoen
Lees ook: Nieuwe aanhoudingen om grote cyberbankroof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten