dinsdag 18 juni 2013

'Australische houdt aan ernstig ongeval Frans accent over'

Toen Leanne Rowe ontwaakte na een ernstig verkeersongeluk bleek de Australische buschauffeuse haar rug en kaak te hebben gebroken. Ook kon ze alleen nog met een accent spreken dat lijkt op het Franse. Ze is nu acht jaar verder, maar het accent is nog steeds niet verdwenen. Het maakt haar boos, zo zegt ze tegen ABC News.

Hoewel artsen aanvankelijk dachten dat Rowe 'raar' sprak door de sterke medicijnen, bleek volgens haar huisarts later dat ze te kampen heeft met het 'Buitenlandaccent-syndroom'. Door het ongeluk zijn delen in het spraakgebied van de hersenen beschadigd.

Het syndroom is zeldzaam en werd door artsen sinds de jaren veertig pas bij 62 mensen waargenomen. Rowe, een van de slechts twee Australiërs met het syndroom, spreekt nu met een accent dat veel weg heeft van het Franse.

De Australische schaamt zich ervoor. 'Het maakt me zo boos, want ik ben een Australische en niet Frans', zegt Rowe. 'Hoewel ik niks tegen Fransen heb, hoor', vervolgt ze.

Sinds acht jaar leeft ze als een kluizenaar op het eiland Tasmania en mijdt ze andere mensen. Ze laat haar dochter voor haar spreken in het openbaar. Toch beseft Rowe nu ook langzaamaan dat de aandoening iets kan zijn, dat nooit meer weg gaat.





Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten