vrijdag 21 juni 2013

Betogers 'zetten Taksimplein in brand'

Duizenden voetbalsupporters hebben zich zaterdagavond aangesloten bij de betogers op het Taksimplein in Istanbul, het epicentrum van de protesten in Turkije. De voetbalfans hebben veel vuurwerk afgestoken en zouden als het ware het Taksimplein 'in brand' hebben gestoken, aldus Turkse media.

Het is een van de grootste demonstraties sinds de onrust ruim een week geleden is begonnen. Fans van de clubs Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas trekken samen op. Dat is bijzonder omdat de rivaliteit tussen de supportersgroepen normaal gesproken groot is en ze elkaar beschouwen als vijand.

Sommige voetbalfans zijn op het dak van het Atatürk Cultural Center (AKM) geklommen en hebben daar voor een waar 'vuurwerkspektakel gezorgd'. Het multifunctionele gebouw is een van de symbolen van de protesten geworden. Premier Recep Tayyip Erdogan wil het afbreken om er een opera te bouwen.

Tegendemonstratie
De regerende Turkse AK-partij gaat tegendemonstraties houden als reactie. De partij heeft dat zaterdag aangekondigd. De betogingen zullen volgens de AK-partij in het teken van staan 'eenheid en solidariteit', meldden Turkse media. De demonstraties zijn volgende week zaterdag in de hoofdstad Ankara en zondag in Istanbul.


De demonstraties in Turkije begonnen een week geleden als protest tegen bouwplannen bij het Taksimplein in Istanbul. Ze kregen landelijk navolging. De demonstraties zijn onder meer gericht tegen de autoritaire regeerstijl van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Ook vrezen seculiere Turken de groeiende invloed van de islam in de Turkse politiek.

Ankara: politie grijpt in
De Turkse politie heeft zaterdag hard opgetreden tegen demonstranten in Ankara. De oproerpolitie gebruikte traangas en waterkanonnen om meer dan 10.000 betogers van het Kizilayplein in de hoofdstad te verjagen.

Volgens Turkse media was de betoging eerder op de dag begonnen bij het park Kugulu. Toen de demonstranten naar het plein waren getrokken, greep de politie in. In Turkije zijn al meer dan een week protesten tegen de regering.

Bron bekijk de foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten