woensdag 24 juli 2013

45 doden en 70 gewonden bij treinontsporing Spanje

Bij een ongeluk met een hogesnelheidstrein in de Spaanse stad Santiago de Compostela zijn naar schatting 45 mensen omgekomen. Er zijn zo'n 70 gewonden, van wie er 20 ernstig aan toe zijn. Dat heeft president Alberto Núñez Feijóo van de regio Galicië meegedeeld. De vrees bestaat dat het dodental verder
oploopt.

Volgens de president valt er nog niets te zeggen over de oorzaak van het ongeluk. Ooggetuigen meldden dat ze voor de ontsporing een explosie hadden gehoord.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat er vooralsnog van uit dat er geen sprake is van een aanslag, maar van een ongeluk. De Spaanse premier Mariano Rajoy is in spoedzitting bijeengekomen met enkele ministers, hij zal donderdagochtend de rampplek bezoeken.

Talud
De trein, die met 218 passagiers onderweg was van Madrid naar Ferrol, ontspoorde om 20.41 uur in een bocht vlak voor de ingang van het station van Santiago de Compostela. Alle wagons van de trein zijn ontspoord. De trein lijkt in vier stukken te zijn gebroken. Een deel van de trein is van een vijf meter hoog talud naar beneden gevallen. In sommige wagons brak brand uit.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt en reddingswerkers proberen mensen uit het treinwrak te halen. Sommige omwonenden spoedden zich na het ongeluk naar het spoor om slachtoffers te helpen. De politie roept de lokale bevolking op bloed te doneren voor de slachtoffers.

Dag van Galicië
Donderdag is een belangrijke feestdag in de stad, de Día Nacional de Galicia. De autoriteiten hebben alle feestelijkheden, die in principe vanavond al zouden beginnen, afgelast. Het is dan ook de dag waarop Sint Jakobus (Santiago), een zeer belangrijke heilige in Spanje, wordt herdacht. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus zich in Compostela bevinden.



Bron
Lees ook: 60 doden en 131 gewonden bij treinramp in Spanje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten