woensdag 24 juli 2013

Paus: geld en succes zijn slechts afgoden


De paus raakt een beeld van Onze lieve vrouwe van Aparecida aan, de beschermheilige van Brazilië. © ap.

Paus Franciscus heeft woensdag tijdens zijn eerste  mis op Braziliaanse bodem jongeren opgeroepen hun hoop niet te vestigen op succes, geld, uitgaan en genot. Tegenover deze 'afgoden van voorbijgaande aard' stelde hij christelijke waarden als grootmoedigheid, volharding en broederschap.

De paus, die maandag in het grootste Latijns-Amerikaanse land aankwam, sprak ongeveer 200.000 gelovigen toe in Aparecida, een stadje op het Brazilaanse platteland tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo. Hij bezocht daar het standbeeld en de basiliek van Onze lieve vrouwe van Aparecida, de beschermheilige van Brazilië.

De paus werd bij aankomst met zijn helikopter verwelkomd door naar schatting tweehonderdduizend mensen die juichten, zongen en met witte vlaggen zwaaiden. In de kerk, waarvan de klokken luidden, waren duizenden gelovigen aanwezig om met de katholieke kerkvorst de mis te vieren.

Duizenden katholieken hadden voor de kerk in wind en regen de nacht doorgebracht. De afstand tussen de helikopter en de kerk legde de kerkvorst te voet af. Onderweg kuste hij vier kinderen.

Tranengevulde ogen
Voor het beeld van Onze lieve vrouwe verzonk Franciscus in diep gebed, zwaar ademend en met tranengevulde ogen. Franciscus heeft zijn pausschap aan de maagd Maria opgedragen. De Mariaverering is binnen de katholieke kerk, en met name in Zuid-Amerika, erg groot.

De paus kondigde aan in 2017 opnieuw naar het bedevaartsoord te komen. Het is dan 300 jaar geleden dat het 40 centimeter hoge beeld van Maria, dat in Aparecida wordt vereerd, uit de rivier de Paraiba zou zijn gevist.

De autoriteiten hebben in verband met het bezoek van de paus zeer strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zondag werd in het toilet van een parkeergarage vlak bij het heiligdom een zelfgemaakt explosief gevonden. De politie maakte het onschadelijk.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten