zaterdag 21 september 2013

Al-Shabaab claimt aanslag winkelcentrum Nairobi; zeker 39 doden

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft via Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi opgeëist. Dat heeft de BBC gemeld. Ook de Qatarese nieuwszender Al Jazeera meldt bevestiging te hebben gekregen van al-Shabaab.


De Keniaanse president Uhuru Kenyatta meldde rond 22.15 uur (Nederlandse tijd) in een toespraak op televisie dat ten minste 39 mensen zijn omgekomen en 150 mensen gewond zijn geraakt. Het aantal doden kan mogelijk oplopen, omdat de politie de schutters nog steeds niet volledig heeft overmeesterd.

President Kenyatta beloofde aan het Keniaanse volk dat de verantwoordelijken zullen worden gepakt. 'De verfoeilijke uitvoerders van deze laffe daad hoopten Kenianen te kunnen intimideren en verdelen. We hebben eerder terroristen overwonnen en ook dit keer zullen we ze verslaan.' Kenyatta zei dat hij zelf ook familieleden heeft verloren bij het drama.

Al-Shabaab noemt de aanslag een vergelding voor 'misdaden' die het Keniaanse leger in Somalië heeft gepleegd. Het Somalische en Keniaanse leger werken sinds 2011 samen aan een offensief tegen de extremistische islamitische organisatie. De terreurbeweging had eerder met vergeldingsacties gedreigd.

Eén schutter overleden aan wonden
De aanval in winkelcentrum Westgate begon rond het middaguur (lokale tijd). Gemaskerde mannen drongen het centrum binnen en openden het vuur. Getuigen zeiden dat ze vijf mannen met kalasjnikovs hadden gezien. Zij spraken van een hevig vuurgevecht, explosies en rook. Ook zouden er granaten zijn gegooid.

Eén schutter werd overmeesterd door de politie en het leger, maar overleed later aan zijn wonden, meldt persbureau Reuters. De anderen, naar vermoed circa tien, zouden zijn omsingeld door het Keniaanse leger.

Al-Shabaab zou contact hebben met de strijders in het winkelcentrum, meldt de groepering op Twitter. Volgens de extremistische beweging heeft onderhandelen geen zin en zullen de schutters doorvechten tot het eind.

Rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) berichtte al-Shabaab dat de strijders meer dan honderd 'kuffar' (ongelovigen) zouden hebben gedood en dat de strijd doorgaat.

Vier Nederlanders ontsnapt aan vuurgevecht
De Nederlandse ambassade in Kenia waarschuwde met sms-berichten Nederlanders niet naar winkelcentra in de hoofdstad te gaan, omdat daar mogelijk nieuwe aanslagen zouden plaatsvinden. Op het moment dat de schutters het vuur openden, waren er vier Nederlanders in het winkelcentrum. Zij zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken allen ongedeerd.

Het pas 6 jaar oude winkelcentrum met meer dan 80 winkels, een bioscoop en een casino is geliefd bij buitenlanders en rijkere Kenianen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten