zaterdag 21 september 2013

Vier Nederlanders ontsnapt aan grote schietpartij Kenia

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft via Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi opgeëist. Dat heeft de BBC gemeld. Een van de schutters is opgepakt. Volgens het Keniaanse Rode Kruis zijn zeker 30 mensen gedood en zijn er meer dan 60 gewonden. Vier Nederlanders wisten te ontsnappen aan de schietpartij.

Getuigen spreken van een hevig vuurgevecht, explosies en rook. Mogelijk is er met granaten gegooid. In het Westgate-winkelcentrum was een evenement voor kinderen aan de gang toen de schietpartij begon. Mogelijk hebben de aanvallers mensen gegijzeld. Gewapende agenten hebben bezoekers van het winkelcentrum naar buiten gestuurd. In ieder geval één ander winkelcentrum is uit voorzorg gesloten.

Gewonde kinderen
Grote groepen mensen ontvluchtten het winkelcentrum nadat het geweld was uitgebroken. Velen renden naar buiten met kinderen in hun armen. Bewakers van het winkelcentrum gebruikten winkelwagentjes om een aantal gewonde kinderen in veiligheid te brengen. Een ziekenhuis in de buurt kon de stroom van gewonden niet aan en moest een deel van hen doorsturen naar een ander ziekenhuis.

Terreuraanval
Getuigen zeggen vijf mannen met Kalasjnikovs te hebben gezien. Het incident leek volgens hen meer op een aanval dan een roofoverval. Volgens een politieagent begonnen de mannen willekeurig te schieten. Hij zei dat er waarschijnlijk niet meer dan tien schutters betrokken zijn bij de aanval. Volgens een ooggetuige zeiden de schutters voordat ze het vuur openden dat moslims snel moesten vertrekken en dat ze het hadden gemunt op niet-moslims. 'Ze zeiden dat moslims moesten opstaan en weglopen. Zij waren veilig, niet-moslims waren het doelwit', zei hij.




De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft via Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi opgeëist. Dat heeft de BBC gemeld. Ook de Qatarese nieuwszender Al Jazeera meldt bevestiging te hebben gekregen van al-Shabaab. De actie is volgens de radicale islamitische groepering een vergelding voor 'misdaden' die het Keniaanse leger in Somalië heeft gepleegd. Het Somalische en Keniaanse leger werken sinds 2011 samen aan een offensief tegen al-Shabaab. De terreurbeweging had met vergeldingsacties gedreigd.


De Nederlandse ambassade bericht dat nog twee andere Nederlanders aan het vuurgevecht zijn ontkomen. De ambassade heeft inmiddels drie keer per sms Nederlanders opgeroepen niet naar winkelcentra in het land te gaan. Ook is er een bericht op Twitter geplaatst, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De ambassade ligt op 5 tot 10 minuten rijden van het winkelcentrum. Volgens ambassadeur Joost Reintjes zijn er ongeveer 4000 Nederlanders die zich bij de ambassade hebben geregistreerd. De meesten wonen in Nairobi. De ambassade ligt op 5 tot 10 minuten rijden van het winkelcentrum dat zich op hun website omschrijft als 'veilig en rustig'. Het bestaat sinds 2007 en is geliefd bij buitenlanders en rijkere Kenianen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten