Noord-Korea staakt zijn omstreden nucleaire programma in ruil voor voedselhulp van de Verenigde Staten. Dat melden het Noord-Koreaanse persbureau KCNA en de Amerikaanse regering. De doorbraak in de onderhandelingen tussen beide landen komt niet lang na de dood van dictator Kim Jong-il. Hij stierf in december en werd opgevolgd door zijn zoon Kim Jong-un.
Het bewind in Pyongyang ziet af van verdere proeven met nucleaire explosieven, langeafstandsraketten en verrijking van uranium in de nucleaire fabriek in Yongbyon. Noord-Korea krijgt in ruil 240.000 ton voedingsmiddelen van de VS en kan in een later stadium nog meer hulp krijgen.
De afspraken werden vorige week gemaakt tijdens overleg in de Chinese hoofdstad Peking. China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, en onderhoudt tegelijkertijd goede betrekkingen met de Verenigde Staten. Noord-Korea stapte in 2009 uit het zeslandenoverleg met China, Rusland, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan over zijn kernprogramma. Kort daarna testte Noord-Korea een kernwapen.
Straatarm
Het bewind liet de laatste tijd doorschemeren het internationale overleg te willen hervatten. Het straatarme land kampt al lange tijd met voedseltekorten. In de jaren negentig was er zelfs sprake van hongersnood in het dictatoriaal geregeerde land.
Zuid-Korea reageert alvast positief op het akkoord. De Zuid-Koreaanse regering liet tegelijkertijd weten dat het wil zien dat het buurland de daad bij het woord voegt, voordat het zogeheten zeslandenoverleg kan worden hervat. (rtr/afp)
Bron:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten