maandag 22 april 2013

Politie blijft alert na dreiging Leiden; scholen morgen open

De deuren van de mbo- en middelbare scholen in Leiden gaan dinsdag weer open, maar de politie blijft paraat. Maandag waren al die scholen gesloten, nadat zondag de politie groot alarm had geslagen over een Engelstalig dreigement op internet met een mogelijke schietpartij.

'Morgen schiet ik mijn docent neer, en zo veel studenten als ik kan', waarschuwde een anonieme persoon op het Amerikaanse forum 4chan.org. 'Ik heb een briefje bij me als ik de school inga, met een verklaring over waarom ik dit doe.'

Minderjarig
De politie pakte vandaag een verdachte op, een minderjarige jongen. Of hij de dader is, is nog niet zeker. 'Inmiddels is het profiel van de verdachte nader uitgewerkt en aangescherpt', stelde de gemeente Leiden maandag in een verklaring. Meer wilden de autoriteiten maandag niet kwijt over de verdachte. Onderzocht wordt of er meer mensen betrokken zijn.

De verdachte zou tot oktober 2011 op een vestiging van The British School in Voorschoten hebben gezeten. Hij werd daar na enkele incidenten van school gestuurd.







Zürich
De tip over de dreiging kwam van de politie in Zürich. Ook de Amerikaanse federale recherche FBI onderzoekt de zaak, omdat de dreiging van de schietpartij op 4chan.org werd geplaatst. Het bericht is gestuurd vanuit Costa Rica. Dat kan ook uit Nederland via dat land gedaan zijn. Om daar duidelijkheid over te krijgen, is een rechtshulpverzoek aan Costa Rica gedaan.

Duivels dilemma
Volgens de Leidse burgemeester Henri Lenferink is de dreiging minder heftig dan eerder werd ingeschat. Hij zei dat met internationale experts is gekeken naar het bericht om de dreiging goed in te kunnen schatten. Ook is het bericht zelf goed geanalyseerd. 'Daardoor kon het dreigingsbeeld naar beneden worden bijgesteld', aldus Lenferink. Volgens hem is er niet over-gereageerd. 'Het was een duivels dilemma', aldus de burgemeester.

Lenferink zegt dat het een unaniem besluit is, de scholen dinsdag weer open te stellen, maar dat lang niet alle schoolleiders ervan overtuigd zijn dat de dreiging genoeg is geluwd. 'Daarom is gekozen voor de extra beveiliging.' Sommige schoolleiders vinden dat als ouders het echt niet zien zitten om hun kinderen naar school te laten gaan, later moet worden bezien hoe daarop wordt gereageerd.

Bron
Lees ook: Verdachte Leiden in behandeling bij Jeugdzorg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten