donderdag 8 maart 2012
Gezocht: bedrijven die het internet in Pakistan plat kunnen leggen
De Pakistaanse regering heeft advertenties in kranten en op het internet geplaatst, waarin gevraagd wordt naar bedrijven en instellingen die een systeem kunnen ontwikkelen om het internet te filteren en blokkeren. Islamabad wil tot 50 miljoen webadressen in diverse talen in een fractie van een seconde kunnen afsluiten voor Pakistaanse bezoekers.
Een kleine 20 miljoen Pakistanen is op dit moment regelmatig online, en vergeleken met veel andere Aziatische of Arabische landen kunnen ze redelijk vrij surfen: alleen pornografische sites en pagina's waarop de islam wordt beledigd, worden in Pakistan gecensureerd, evenals sites waarop de afscheiding van Pakistaanse gebieden wordt gepropageerd.
Activisten vrezen echter dat de regering veel meer censuur wil gaan toepassen. 'Het lijkt erop dat Islamabad een systeem wil om het publieke debat te controleren en beperken', zegt Shahzad Ahmad, directeur van de organisatie Bytes for All Pakistan, in de Pakistaanse krant Dawn. 'Terwijl de regering er niets mee heeft te maken welke sites ik bekijk, of in welk debat ik mezelf meng.'
Verplicht
De regering houdt geen lijsten bij van de sites die zijn geblokkeerd en geeft hier ook geen cijfers over vrij. Ook vertelt men niet wie er in het comité zit dat bepaalt welke pagina's moeten worden geblokkeerd. Het land telt ongeveer 50 Internet Service Providers en deze zijn verplicht een site te blokkeren als zij daartoe opdracht krijgen.
Het plan om het internet intensiever te censureren staat niet alleen: er zijn meerdere voorstellen gedaan om ook de televisiezenders aan strengere controles te onderwerpen. Zij zouden geen programma's meer mogen uitzenden die 'indruisen tegen het nationale belang' of die 'de integriteit en solidariteit' ondermijnen.
Pakistaanse 'reaguurders' zijn overigens niet louter negatief over de plannen. 'Deze stap gaat de cultuur en de integriteit van Pakistaanse moslims redden', meent iemand die als Asif was ingelogd bij Dawn.
Bron:
Labels:
internet,
Pakistan,
platleggen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten