Het regent verhalen over fraude in Griekenland. Zo blijken liefst 600 mensen op het eiland Zakynthos blind te zijn. Niet door een vreemde ziekte die er in de lucht hangt, maar wel omdat ze een uitkering wilden ontvangen. Slechts een kleine minderheid is namelijk echt blind en dergelijke verzinsels kostten Griekenland vorig jaar liefst 111 miljoen euro.
Enkele blinden bleken opmerkelijk goed te kunnen mikken met eieren en potjes yoghurt toen de burgemeester een bijeenkomst van de gemeenteraad verliet
We schrikken tegenwoordig nog nauwelijks van de Griekse fraudezaken, maar op het eiland Zakynthos gaat het toch wel echt ver. Bijna 600 bewoners zijn erin geslaagd zich valselijk blind te laten verklaren. Op die manier stort de staat iedere maand een bedrag op hun rekening, terwijl Griekenland zo goed als failliet is. Het gaat om allerlei mensen, zoals taxichauffeurs, winkeliers, restauranteigenaars en landbouwers. De meeste blinden zijn inmiddels betrapt, terwijl ze activiteiten uitoefenden die ze eigenlijk niet zouden mogen kunnen doen. "Van de ongeveer 650 geregistreerde blinden op dit eiland zijn zeker 600 mensen niet echt blind", zegt de pas verkozen burgemeester Bozikis.
Dat betekent dat zeker twee procent van de inwoners van Zakynthos fraudeurs zijn. Zoniet zou het eiland procentueel tien keer meer blinden kennen dan het Europese gemiddelde, aldus cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar de enige blinde is waarschijnlijk de overheid, want die kneep meer dan tien jaar lang een oogje dicht voor de frauduleuze praktijken. "Toen ik burgemeester werd, besefte ik meteen dat er hier veel illegale dingen gebeuren", zegt Bozikis, die beloofde orde op zaken te zullen stellen. De valse blinden zouden iedere maand zeker 350 euro opgestreken hebben. Wie meer verzorging nodig had, kreeg zelfs nog meer financiële steun.
De uitkeringen worden intussen niet meer betaald en dat heeft tot fel protest geleid. Enkele blinden bleken opmerkelijk goed te kunnen mikken met eieren en potjes yoghurt toen de burgemeester een bijeenkomst van de gemeenteraad verliet. "Ik zie dat als een ereprijs. Het bewijst dat we goed bezig zijn", zegt Bozikis. In de media kreeg Zakynthos de bijnaam "eiland der blinden".
Het verhaal van Zakynthos is dan wel een extreem, maar geenszins een alleenstaand geval. Vorig jaar zou Griekenland liefst 111 miljoen euro betaald hebben aan fraudeurs. Zo steeg het aantal patiënten met lepra spectaculair. Zeker één op zes patiënten kreeg geld waar men eigenlijk geen recht op had. Ook veel 'moeders' kregen uitkeringen, terwijl ze geen kinderen hebben. Op Zakynthos zou de spilfiguur een arts in het ziekenhuis geweest zijn, die tegen een kleine investering zijn patiënten valselijk blind verklaarde.
Dokter Vartzelis ontkent de beschuldigingen niet, maar claimt te hebben gehandeld om mensen te helpen die geen geld hadden om brood te kopen en de extra uitkering dus goed konden gebruiken. Een 35-jarige taxichauffeur was één van de eersten die 'blind' werd. Hij kon echter zijn mond niet houden over zijn winstgevende zaak en zo raakte het gerucht over het eiland verspreid.
De echte blinden van het eiland voelen zich het hardst bedrogen. "Ze noemen ons het eiland der blinden. Wanneer ik naar Athene ga en zeg dat ik van Zakynthos afkomstig ben, denkt iedereen dat ik niet echt blind ben", getuigt John Venardos. Net als veel andere Grieken beseft hij dat de mentaliteit in het land dringend moet veranderen.
"Iedereen in Griekenland is corrupt - de advocaten, de dokters, de rechters, de politie - iedereen", zegt zakenman Spiros Skiadopoulos. "Waarom is de rest van Europa hierover verwonderd? Ze wisten het al toen ze Griekenland tot de Europese Unie lieten toetreden. Ze moeten ons nu agressief dwingen te veranderen. En als we de duivel van Europa zijn, dan moeten ze ons eruit gooien."
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten