Experten waarschuwen voor een parasiet die in leidingwater, stof en zwembaden leeft en die, eens gevangen onder een contactlens, aan het hoornvlies begint te vreten. De schade kan leiden tot blindheid. Toch nuanceren ze de zaak door te stellen dat je nu niet onmiddellijk je lenzen moet verbannen. Er zijn namelijk heel wat maatregelen die je zelf kan ondernemen om het risico zo laag mogelijk te houden.
De parasiet staat bekend als de Acanthamoebe en werd gevonden in stof, zee- en leidingwater en zwembaden. Hoewel het aantal gekende besmettingen niet groot is, waarschuwen experten voor een uiterst pijnlijke en lange behandeling, die zelfs niet altijd effectief is. n het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, zijn er jaarlijks 75 slachtoffers, waarvan er enkele blind achterblijven.
De parasiet wordt bestreden met Dettol-achtige druppels die in het ziekenhuis elke 20 minuten moeten worden toegediend, dag en nacht, tot drie weken. Bij de ernstige gevallen wordt een hoornvliestransplantatie uitgevoerd.
Nachtmerrie
"Het is een potentieel probleem voor iedereen die lenzen draagt want de parasiet is overal", verklaart Fiona Henriquez van de West of Scotland universiteit. Wanneer contactlenzen in de ogen worden gestopt, begint de amoebe zich een weg door het hoornvlies te eten, vergelijkbaar met ratten onder een hete emmer. Onderweg kweekt de parasiet rustig verder.
Onder de symptomen vallen onder meer jeukende en waterige ogen, wazig zicht, gevoeligheid voor licht, zwelling van de oogleden en hevige pijn. "De schade kan binnen de week permanent zijn. De parasiet laat littekens achter op het hoornvlies, dat dienst doet als ons venster op de wereld. Eens de amoebe de derde laag kan binnendringen, blijf je achter met een soort ijzige voorruit", klinkt het.
Zelf in de hand
Nalatigheid is de grootste boosdoener. "Mensen die hun lensdoosjes uitspoelen met kraantjeswater of zelfs gewoon hun lenzen, verhogen het risico op infectie dramatisch. Dan zijn er anderen die zwemmen of douchen met hun lenzen aan. Zwemmen kan alleen wanneer ook een duikbril wordt gedragen ter bescherming", verklaart oogspecialist Graeme Stevenson.
Infectie voorkomen doe je dus door je lenzen en de bijhorende doosjes proper te houden en regelmatig te vervangen. Wie toch in de douche kruipt met lenzen aan, zou zijn ogen goed gesloten moeten houden.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten