dinsdag 8 januari 2013

Ex-spion is eerste CIA-agent die de cel in moet wegens lekken naar media

Nadat hij in 2007 op tv commentaar gaf over waterboarding, werd John Kiriakou een belangrijke bron van informatie voor journalisten die schreven over de Amerikaanse nationale veiligheid. Nu is hij de eerste oud-CIA-agent die de gevangenis in moet omdat hij geheime informatie aan de media heeft doorgespeeld. 'Ik zat al een uur met twee agenten te praten toen ik doorkreeg dat het onderzoek waarover ze me wilden spreken, over mij ging', zegt de ex-spion in een interview met de New York Times.

De 48-jarige Kiriakou heeft vijftien jaar lang voor de CIA gewerkt, waaronder enkele jaren in het buitenland. Hij heeft op Al Qaeda en andere terroristische groeperingen gejaagd en leidde het team dat in 2002 de belangrijke logistieke specialist van Al Qaeda, Abu Zubaydeh, vond. In 2004 stapte hij op om consultant te worden.

Na zijn televisieoptreden bij de nieuwszender ABC werd hij regelmatig door journalisten benaderd en toen een freelancer hem om hulp vroeg, gaf Kiriakou hem de naam van een geheim agent. De journalist zocht iemand die hem verder op weg zou kunnen helpen en Kiriakou had er het volste vertrouwen in dat de naam van de agent nooit in een verhaal gebruikt zou worden. Dat gebeurde ook niet, maar volgens de letter van de wet had hij de naam nooit mogen lekken. 'Ik heb er spijt van', zegt Kiriakou tegen de NYT, 'en zal het nooit meer doen.'

Spijt of niet: Kiriakou zal op 25 januari tot 30 maanden cel worden veroordeeld als onderdeel van een deal waarin hij schuld heeft bekend.




Routineklus
De New York Times heeft gereconstrueerd hoe de zaak tegen Kiriakou vermoedelijk is opgebouwd. Toen hij in 2007 bij ABC over waterboarding sprak, stuurde de CIA een rapport naar Justitie - een routineklus om hen te wijzen op een mogelijk lek van geheime informatie. Er volgden meerdere rapporten omdat Kiriakou vanaf dat moment meerdere interviews gaf, en er vond een (niet ongebruikelijke) strijd met de CIA plaats over wat Kiriakou wel en niet in zijn boek mocht zetten toen hij zijn memoires schreef.

Niet al zijn oud-collega's waren blij met Kiriakou's optreden, maar volgens een voormalige topadvocaat van de CIA (van wie binnenkort ook een boek uitkomt) werd er geen justitieel onderzoek geopend. 'Er was geen campagne tegen Kiriakou gaande', zegt hij tegen de NYT.

In 2009 echter, bleken enkele advocaten van gevangenen op Guantanamo Bay over de namen te beschikken van agenten die hun cliënten hadden verhoord - en ze wilden deze als getuigen oproepen in de rechtszaal. De vrees bestond dat Al Qaeda deze agenten ook zou stalken en er volgden (zowel vanuit de CIA als vanuit Justitie) onderzoeken naar wie deze namen aan de advocaten hadden gelekt.

Zo bleek de mensenrechtenadovcaat John Sifton te hebben gemaild met de freelance-journalist Matthew A. Cole, en Cole had weer gemaild met Kiriakou. Hierop werden de twee e-mailaccounts van Kiriakou aan onderzoek onderworpen, en werd ontdekt dat hij een naam had doorgegeven.

Kiriakou heeft later in interviews gezegd dat hij dacht dat de agent in kwestie al met pensioen was - en dat hij zeker niet wist dat deze undercover werkte. 'Anders had ik zijn naam nooit doorgespeeld.'

Schandalig
De veroordeling lijkt onvermijdelijk, maar Kiriakou wordt gesteund door een vreemde verzameling van oud-spionnnen, Hollywoodsterren, linkse regeringscritici en conservatieve christenen die martelen veroordelen. Ze vinden het schandalig dat een man die zijn leven heeft gewaagd voor zijn land, op deze manier wordt vervolgd.

'Het is ironisch', zegt gepensioneerd CIA-veteraan Bruce Riedel tegen de New York Times. 'Kiriakou is de enige CIA-agent die de gevangenis indraait in een zaak rond martelingen op Guantanamo Bay, terwijl hij iemand is die zich in het openbaar uitsprak tegen deze martelingen. En dat allemaal onder een president die een einde heeft gemaakt aan dat martelen.'
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten