dinsdag 26 maart 2013

Sinkholes: Na orkanen de nieuwe killer in Florida



Het ene ogenblik heb je nog vaste voet op de Aarde, het volgende moment zak je meters diep weg in een plots opgedoken verdwijngat. 'Sinkholes' heten ze in het Engels. Het officieuze seizoen van deze dodelijke bodemverzakkingen is aangebroken in de Amerikaanse staat Florida en loopt nog tot het einde van de zomer.

Bijna een maand geleden werd de 37-jarige Jeff Bush in zijn slaap weggezogen door een gigantische aardverzakking van vier meter breed onder zijn huis. Een zoektocht naar Jeffs lichaam leverde niks op en de man werd doodverklaard. Zijn broer Jeremy (35) was hem nog achterna gesprongen en moest zelf gered worden. Zaterdagavond opende zich tussen twee huizen in Seffner in - op drie kilometer van het drama met Jeff Bush - dan opnieuw een gat van naar schatting drie meter breed en drie meter diep. Omwonenden moesten uit voorzorg geëvacueerd worden.

Het blijkt dan ook het officieuze 'seizoen' van de sinkholes te zijn in de Amerikaanse staat Florida, zo weet geoloog Jonathan Arthur. De aanvang daarvan valt samen met het begin van het regenseizoen, de afloop met het einde van de zomer. Tot juli is het het gevaarlijkst. 'Florida staat bekend om zijn ongedierte, alligators, pythons, orkanen en nu dus ook verdwijngaten', zegt Larry McKinnon, woordvoerder van de politie van Hillsborough. 'Ik denk dat onze redding is dat het meestal mooi weer is.'







Weersomstandigheden als oorzaak
Jaarlijks splijt de Aarde zich op die manier honderden keer open in de VS. Het mag een wonder heten dat daarbij niet meer doden vallen. De gaten kondigen zich niet aan maar verschijnen opeens. Volgens experts speelt het weer daarbij een rol. Zuur regenwater kan, volgens Jonathan Arthur, na verloop van tijd kalksteen en natuurlijke holen, die onder een groot deel van de staat liggen, wegeten en zo sinkholes veroorzaken. Zowel extreem droog weer - zoals in februari - als heel nat weer kan de aardverzakkingen in de hand werken.

Hillsborough City, de regio waar het dodelijke ongeval met Jeff Bush gebeurde, is heel vatbaar voor sinkholes. Ingenieurs weten niet precies hoe het verdwijngat daar plots ontstond en vrezen het waarschijnlijk nooit te zullen weten. Maar dat ook de mens er een hand in heeft, lijkt vast te staan. 'Als je water uit de grond oppompt, verander je de hydrostatische druk ondergronds en dat kan sinkholes veroorzaken', zegt Bill Fernandez, een deskundige uit Florida. 'Maar ongeacht de menselijke invloed, verdwijngaten zullen altijd op natuurlijke wijze voorkomen', besluit Arthur.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten