De Franse weerzender Météo voorspelt dat de komende zomer voor West-Europa de koudste wordt sinds 1816, het jaar dat meteorologen kennen als 'het jaar zonder zomer'. Volgens Météo zullen grote delen van Europa in juni en juli slechts enkele zomerse dagen kennen. In augustus kunnen we zware stormen verwachten.
We hoeven onze winterkleding nog niet op te bergen. Volgens France Météo bestaat een kans van 70 procent dat het deze zomer in grote delen van Europa voornamelijk koud en nat wordt. Dit zou onder andere gelden voor Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland en Oostenrijk.
Regenachtig en somber
Koude zeelucht en een zwakke zonne-activiteit in de wintermaanden bezorgden ons niet alleen een koudere lente, de kans is groot dat ze ons ook een ongewoon regenachtige en sombere zomer schenken.
Maar er is ook goed nieuws: september en oktober zouden volgens Météo droger en warmer worden.
'Het jaar zonder zomer'
'Het jaar zonder zomer' verwijst naar de zomer in 1816. De gemiddelde zomertemperatuur zakte toen wereldwijd met 0,4 tot 0,7 graden. Dat zorgde voor mislukte oogsten en als gevolg daarvan voedseltekorten in onder meer Frankrijk, Engeland, Ierland, de VS en Canada.
Aangenomen wordt dat de ellende werd veroorzaakt door een combinatie van een extreem strenge winter en een reeks vulkaanuitbarstingen waarbij die van de Tambora op Indonesië de grootste boosdoener was. De enorme hoeveelheden as en roet die de vulkaan een jaar eerder uitbraakte, filterden de zonnestralen en gaven zo aanleiding tot wat 'de kleine ijstijd' wordt genoemd.
Slechte zomers in 1980 en 1991 door vulkaanuitbarstingen
Dichter bij ons, zorgde de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen in 1991 voor een daling met één graad van de gemiddelde wereldwijde temperatuur.
In mei 1980 werd de Saint Helens vulkaan in de VS actief, wat we in Europa moesten bekopen met twee slechte zomers. In juli 1980 sneeuwde het nog in de bergen van de Franse Auvergne.
Weerplaza: Zomer kan evengoed mooi en warm worden
'De voorspelling van Météo heeft geen enkele waarde'. Bij monde van Ben Lankamp reageerde Weerplaza op de berichten van de Fransen. Lankamp fileert de bevindingen van de Fransen: 'Zij baseren de voorspelling op de zwakke zonne-activiteit, terwijl meedere onderzoeken, van onder andere het KNMI, hebben aangetoond dat zonne-activiteit geen enkele invloed heeft op een goede of slechte zomer.'
Hij vervolgt: 'Ook de invloed van zee moet met een korrel zout worden genomen. Als de komende drie maanden de wind voortdurend uit het zuiden zal waaien, krijgen we een zeer hete zomer. het effect van een koude zee is in dit geval snel teniet gedaan,' aldus Lankamp.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten